Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Farsangoltak és kiszebábut égettek a gyulai Béke Sugárúti Óvodában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2013. február 14. 18:01
Farsangoltak és kiszebábut égettek a gyulai Béke Sugárúti Óvodában
A gyerekek a Göndöcs Benedek Középiskola diákjaival együtt űzték el a telet
Farsangi mulatság a Béke Sugárúti Óvodában. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

Farsangi mulatságot tartottak a GYVEÓ Béke Sugárúti Óvoda Tagintézményében. A gyerekek délelőtt jelmezekbe bújtak, délután pedig szüleikkel és a Göndöcs Benedek Középiskola diákjaival együtt, Széll János etnográfus vezetésével űzték el a telet.

A tagintézmény vezetője, dr. Becseiné Lock Gabriella a Gyulai Hírlapnak elmondta, az óvodában mintegy két héten keresztül készültek az eseményre: az óvodapedagógusok a kicsikkel a farsangi szokásokról beszélgettek, és filmeket néztek meg a busójárásról. A tagintézmény-vezető hozzátette: ez volt az első alkalom, hogy a középiskola tanulóit is elhívták a rendezvényükre.

A délutáni mulatságra a diákok egy kiszebábot hoztak magukkal. Az ovisok erre ráaggathatták azokat a szalagokat, amelyekre az óvó nénik segítségével ráírták mindazt, amitől megszabadulnának.

Széll Jánostól a farsangi szokásokról és a kiszebábégetés hagyományáról érdeklődtünk. Az etnográfustól megtudtuk, a hagyomány lényege az, hogy az emberek szeretnének megszabadulni a hosszú téltől, és ehhez különféle rítuscselekvéseket találnak ki. Ezek vidékenként eltérők. A kiszét valahol meggyújtják és vízbe fojtják, valahol csak kiviszik a falu végére, és vízbe dobják, hogy a víz elvigye a telet.

A farsang változó hosszúságú, összesen 33 nap lehet az eltérés. Az idei nagyon rövid volt, mert a holdfázisok miatt húsvét is nagyon hamar lesz. A farsangolásnak húshagyókeddel van vége, azután jön a böjtös időszak. Hamvazószerdán nem illik hangoskodni és torkoskodni, de az egyház engedélyezte, hogy csütörtökön elfogyasszuk a farsangról megmaradt étkeket – idézte fel a szokásokat a Göndöcs iskola tanára.

   

Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)