Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gránátalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. január 26. 13:00
A gránátalma
Segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is
Képünk illusztráció. Forrás: wisegeek.org

Ezt a gyümölcsöt gyermekkoromban csak a mesékből ismertem, ma már megvásárolható az üzletekben, zöldségboltokban. Sajnos az ára nem engedi meg, hogy mindennapos táplálékunk legyen, pedig nagyon sok, egészségünket őrző tápanyag van benne.

Őshazája Dél-, Nyugat-, és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt.

Mivel a gránátalma vagy grenadin termésében rengeteg lédús gyümölcshússal körülvett mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem, a termékenység és bőség ősi jelképe. Aphrodité gyümölcsének is nevezik, mert a mítosz szerint a tengerből kilépő istennő lába nyomán gránátalma sarjadt. Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a róla. (Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.)

A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot és növényi ösztrogéneket tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag, így pozitív hatású a szív- és keringési rendszer működésére. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, ezért a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében.

A gyümölcshúst és a gyümölcslét felhasználják vad- és szárnyasételek, gyümölcssaláták, üdítőitalok, likőrök, desszertek készítéséhez, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyaszthatjuk. Gyümölcssalátához díszítésnek nagyon szépen mutatnak az apró bordó-vörös magok. A gránátalma gyümölcséből és kérgéből tintát és ruhafestéket is előállítanak.

 

Gránátalmasaláta

1 db fejes saláta
2 db gránátalma
2 db alma

Dresszing:

4 evőkanál méz
½ dl olaj
1 evőkanál gránátalmaszirup, vagy egy fél citrom leve
csipetnyi bors
ízlés szerint só

A salátát csíkokra daraboljuk, az almákat felkockázzuk, a gránátalmát kimagozzuk, és egy tálba tesszük. A dresszinghez egy tálkában összekeverjük a mézet az olajjal, a gránátalmasziruppal (vagy citromlével). Kevés borsot és a sót is szórunk bele, és az egészet jó alaposan összedolgozzuk. A dresszinggel meglocsoljuk a salátát, majd óvatosan összekeverjük az egészet. A gránátalmasaláta önmagában is fogyasztható, de húsok mellé is kiváló köret.

Energia:            1396 kcal
Fehérje:            25,1 g
Zsír:               51,8 g
Szénhidrát:        169,1 g

 

Gránátalmás joghurttorta

4 tojásból piskóta
50 dkg natúr joghurt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
2 dl tejszín
1 csomag tortazselé
2 db gránátalma

4 tojásból piskótát sütünk, amit a formában hagyunk. A joghurtból 20 dkg-ot elkeverünk a zselatinnal, és hagyjuk duzzadni. Közben a maradék joghurtot kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A joghurtba áztatott zselatint meglangyosítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinos masszát hozzákeverjük a joghurthoz, és óvatosan beleforgatjuk a habot. Ráöntjük a piskótára, és kissé dermedni hagyjuk. Eközben a gránátalmának a magjait kiszedjük, és a joghurt tetejére tesszük. A tortazselét elkészítjük, és leöntjük vele a gyümölcsöt. Hideg helyen legalább 2 órán át dermesztjük.

Energia:            2717 kcal
Fehérje:            82,1 g
Zsír:               97,8 g
Szénhidrát:        357,1 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)