
Ezt a gyümölcsöt gyermekkoromban csak a mesékből ismertem, ma már megvásárolható az üzletekben, zöldségboltokban. Sajnos az ára nem engedi meg, hogy mindennapos táplálékunk legyen, pedig nagyon sok, egészségünket őrző tápanyag van benne.
Őshazája Dél-, Nyugat-, és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt.
Mivel a gránátalma vagy grenadin termésében rengeteg lédús gyümölcshússal körülvett mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem, a termékenység és bőség ősi jelképe. Aphrodité gyümölcsének is nevezik, mert a mítosz szerint a tengerből kilépő istennő lába nyomán gránátalma sarjadt. Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a róla. (Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.)
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot és növényi ösztrogéneket tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag, így pozitív hatású a szív- és keringési rendszer működésére. Elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, ezért a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében.
A gyümölcshúst és a gyümölcslét felhasználják vad- és szárnyasételek, gyümölcssaláták, üdítőitalok, likőrök, desszertek készítéséhez, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyaszthatjuk. Gyümölcssalátához díszítésnek nagyon szépen mutatnak az apró bordó-vörös magok. A gránátalma gyümölcséből és kérgéből tintát és ruhafestéket is előállítanak.
Gránátalmasaláta
1 db fejes saláta
2 db gránátalma
2 db alma
Dresszing:
4 evőkanál méz
½ dl olaj
1 evőkanál gránátalmaszirup, vagy egy fél citrom leve
csipetnyi bors
ízlés szerint só
A salátát csíkokra daraboljuk, az almákat felkockázzuk, a gránátalmát kimagozzuk, és egy tálba tesszük. A dresszinghez egy tálkában összekeverjük a mézet az olajjal, a gránátalmasziruppal (vagy citromlével). Kevés borsot és a sót is szórunk bele, és az egészet jó alaposan összedolgozzuk. A dresszinggel meglocsoljuk a salátát, majd óvatosan összekeverjük az egészet. A gránátalmasaláta önmagában is fogyasztható, de húsok mellé is kiváló köret.
Energia: 1396 kcal
Fehérje: 25,1 g
Zsír: 51,8 g
Szénhidrát: 169,1 g
Gránátalmás joghurttorta
4 tojásból piskóta
50 dkg natúr joghurt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál zselatin
2 dl tejszín
1 csomag tortazselé
2 db gránátalma
4 tojásból piskótát sütünk, amit a formában hagyunk. A joghurtból 20 dkg-ot elkeverünk a zselatinnal, és hagyjuk duzzadni. Közben a maradék joghurtot kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A joghurtba áztatott zselatint meglangyosítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinos masszát hozzákeverjük a joghurthoz, és óvatosan beleforgatjuk a habot. Ráöntjük a piskótára, és kissé dermedni hagyjuk. Eközben a gránátalmának a magjait kiszedjük, és a joghurt tetejére tesszük. A tortazselét elkészítjük, és leöntjük vele a gyümölcsöt. Hideg helyen legalább 2 órán át dermesztjük.
Energia: 2717 kcal
Fehérje: 82,1 g
Zsír: 97,8 g
Szénhidrát: 357,1 g
Egészségükre!

























