Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fokhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. január 19. 13:00
A fokhagyma
A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin
Képünk illusztráció. Forrás: woollygreen.com

Hamarosan enyhül az idő, és támadnak a vírusok. Az egyik ellenszere ott van minden háztartásban. Ez pedig a fokhagyma!

Egy ősi indiai történet szerint az istenek és a démonok együtt kutatták át az Őstengert a kincsek után, amikor nektárt találtak. Összevesztek az értékes nedűn. A legfőbb isten, Visnu igyekezett békét teremteni, és szétosztani közöttük, de egy türelmetlen démon lopott, és szájába vett a nektárból. Üldözőbe vették és lefejezték, mielőtt le tudta volna nyelni a szájában tartott kincset. A nektár így a földre csorgott, azon a helyen pedig növény nőtt ki. Ez lett a fokhagyma. Az ősi monda szerint növényként is isteni tulajdonságokat hordoz, csakhogy a démon szájában tisztátalanná vált - ezért tulajdonítottak neki sokoldalú gyógyhatása mellett olyan "földi" funkciókat is, mint például a nemi vágy serkentése. Másutt - erős szaga miatt - épp a démonok, szellemek, vámpírok elűzésére használták a fokhagymát, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába.

A fűszerek királynője a kirgiz sztyeppékről származik, ízjavító és számos jótékony hatása miatt azonban az egész világon kedvelik. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van.

Ennek a gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, és védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben is.

Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot - vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet — tartalmaz. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin.

Számottevő a C-vitamin tartalma. B1-vitamint, valamint kisebb mennyiségben A-, és D-vitamint és ásványi anyagokat - mint kén, kalcium, foszfor, vas, magnézium, szelén, cink, mangán, réz, kobalt - tartalmaz.

A fokhagyma gátolja az erek falán a lerakódások képződését, továbbá tágítja az ereket. Véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így az érelmeszesedés megelőzésének és gyógyításának az egyik leghatásosabb szere. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Javítja az emésztést. A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet.

Fűszerként levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások ízesítésére használjuk.

Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.

 

Brassói aprópecsenye (4 főre)

1 kg sertéstarja (lehet combból is, úgy zsírszegényebb)
2 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
olaj
1 evőkanál pirospaprika
1,5 kg burgonya
majoránna
őrölt bors

A húst felkockázzuk. A fokhagymát átpréseljük, a hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát apró kockára vágjuk, és olajban megsütjük. A húst olajon pirítani kezdjük. Ha kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, 1 púpozott kiskanál majoránnával fűszerezzük, és puhára sütjük. Ha elkészült hozzákeverjük a pirospaprikát. Tálalás előtt összekeverjük a sült burgonyával.

Energia:            5300 kcal
Fehérje:             203 g
Zsír:                340 g
Szénhidrát:          324 g

Kb. 1700 Ft-ba kerül.

 

Tojáskrém (4 főre)

8 db tojás
10 dkg pannónia sajt
5 dkg feta sajt
1 mokkáskanál mustár
3-4 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl

bors

A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és tojásszelő segítségével hosszanti és kereszt irányban feldaraboljuk, egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot (almareszelőn reszeljük le), a fetát, a zúzott fokhagymát és a többi alapanyagot. Jól dolgozzuk össze, majd sózzuk, borsozzuk. Hidegen tálaljuk.

Energia:            1475 kcal
Fehérje:              81 g
Zsír:                116 g
Szénhidrát:          9,5 g

600 Ft-ból elkészül ez a reggeli.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)