Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepek után - A jóból is megárt a sok!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. január 05. 13:00
Ünnepek után - A jóból is megárt a sok!
Néhány „böjtösebb” nap után sokkal fittebbnek érezhetjük magunkat
Képünk illusztráció

Az ünnepek után mindannyian tapasztaljuk, tapasztaltuk, hogy az elmúlt napokban elfogyasztott ebédek és vacsorák megterhelték emésztőrendszerünket. Persze, nem véletlenül, hiszen e finom ételek tele vannak zsírral, szénhidráttal, cukorral, és az alkohol is gyakori kísérője az étkezéseknek. A folyamatos evés gyengíti szervezetünk általános erőnlétét, teljesítőképességét. A szervezet pedig hiányt szenved olyan alapvető tápanyagokból, mint a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A végeredmény fáradtság, emésztési problémák, bőrkiütések, fakóvá váló haj stb.

A jóból is megárt a sok! Így az újév első napjaiban, ha nem is tudatosan, inkább belső indíttatásra, sokan jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, és mennyit. Nem igazi böjt ez, de mégis a könnyebb ételek kívánjuk. A kisebb adagok hatására összeszűkül a gyomor, és ismét normálisan kezd működni.

Ekkor is fontos odafigyelni a változatosságra. A fehérjeforrás lehet sovány baromfi vagy hal grillezve, párolva. Mellé válasszunk zöldségekből készült köreteket. Főleg a szezonális zöldségek fogyasztását ajánlom főzve vagy párolva. Kisétkezésekre együnk gyümölcsöt.

A savanyított tejtermékek (kefir, joghurt) segítik a normál bélflóra fenntartását, így könnyítik az emésztést. A zöldségek és gyümölcsök kiváló vitamin, ásványi anyag és rostforrások.

A rostban gazdag étrend elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez, így az ünnepek megterhelő ételei után segítenek könnyíteni a szervezetünkön.

Figyeljünk oda a folyadékbevitelre is. Naponta többször igyunk, mivel így nem terheljük meg a gyomrot se, és a belek is jobban tudnak méregteleníteni. (Legalább 2 liter/nap folyadék, főleg víz bevitele ajánlott, de ebbe a mennyiségbe beleszámoljuk azt folyadékmennyiséget is, amit a levessel, tejes italokkal fogyasztunk.)

Néhány „böjtösebb” nap után sokkal fittebbnek érezhetjük magunkat!

 

S most lássuk a napi ajánlatot:

A napot kezdjük egy nagy pohár szobahőmérsékletű vízzel, hogy “felébressze” emésztő rendszerünket.

 

Reggeli:
gyümölcs
1 pohár natúr joghurt
1 szelet rozskenyér 1 kávéskanál mézzel
1 csésze cukor nélküli ital

 

Tízórai:
gyümölcs
A délelőtt folyamán igyunk meg egy liter ásványvizet vagy teát!

 

Ebéd:
150 g hal vagy 150 g fehér hús, zsiradék nélkül elkészítve (gőzön, són, grillezve).
Köretnek főtt zöldség, de minden másnap megehetünk 1 db főtt burgonyát is.
Gyümölcs vagy cukor nélküli, házi készítésű kompót.

 

Uzsonna:
1 csésze zöld tea
gyümölcs nyersen vagy főve
1 natúr joghurt

 

Vacsora:
1 tányér zöldségleves, (tészta nélkül és kevés sóval)
1 adag főtt zöldség ízlés szerint fűszerezve
1 natúr joghurt
gyümölcs

Lefekvésig 1-2 pohár folyadék

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)