Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A beigli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. december 22. 13:00
A beigli
A diót rontás ellen fogyasztották, míg a mák a bőség szimbóluma volt
Képünk illusztráció

Ma már a karácsony elmaradhatatlan finomsága a beigli, pedig nem is olyan régóta ismerjük. Eredetileg Szilézia vidékéről származik. A 14. század óta ismert Európában. Neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik (németül beugen = meghajlít). A bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. („Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.)

Magyar Elek így ír a bejgliről az 1932-ben kiadott Ínyesmester szakácskönyve című művében: „Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb, vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta.”

A karácsonyi kalács/bejgli paraszti hagyomány. A diót rontás ellen fogyasztották, míg a mák a bőség szimbóluma volt. Ki bejgliként ismeri, ki diós vagy mákos patkó néven emlegeti.

 

S most nézzük a beigli recepteket:

Tészta:

1,5 dl tejföl
20 g élesztő
1 tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
porcukor
csipet só

A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az   élesztőt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 6 cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.

Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük. Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

Töltelékek:

Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió

A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.

Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor
1 dl víz
20 dkg darált mák

A cukrot a vízzel felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét,  s langyosra hűtjük.

Gesztenyetöltelék:

50 dkg gesztenyemassza
rumaroma
kevés vaníliás cukor

Mindezt kikeverjük.

Túrótöltelék:

50 dkg túró
ízlés szerint cukor/méz/édesítőszer
vaníliás cukor
reszelt citrom- és narancshéj
mazsola
1 tojás és 1 tojás sárgája

Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)

 

Bármelyik töltelékkel készítjük is, nemcsak finom, de egészséges karácsonyi süteményt fogyaszthatunk.

Ha ilyenkor karácsonykor a kalóriákat nem is számoljuk, azért az elfogyasztandó mennyiségre próbáljunk figyelni!

Kellemes Ünnepeket kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)