Ma már a karácsony elmaradhatatlan finomsága a beigli, pedig nem is olyan régóta ismerjük. Eredetileg Szilézia vidékéről származik. A 14. század óta ismert Európában. Neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik (németül beugen = meghajlít). A bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. („Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.)
Magyar Elek így ír a bejgliről az 1932-ben kiadott Ínyesmester szakácskönyve című művében: „Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb, vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta.”
A karácsonyi kalács/bejgli paraszti hagyomány. A diót rontás ellen fogyasztották, míg a mák a bőség szimbóluma volt. Ki bejgliként ismeri, ki diós vagy mákos patkó néven emlegeti.
S most nézzük a beigli recepteket:
Tészta:
1,5 dl tejföl
20 g élesztő
1 tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
porcukor
csipet só
A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 6 cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük. Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Töltelékek:
Diótöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
40 dkg darált dió
A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.
Máktöltelék:
5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
20 dkg porcukor
1 dl víz
20 dkg darált mák
A cukrot a vízzel felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, s langyosra hűtjük.
Gesztenyetöltelék:
50 dkg gesztenyemassza
rumaroma
kevés vaníliás cukor
Mindezt kikeverjük.
Túrótöltelék:
50 dkg túró
ízlés szerint cukor/méz/édesítőszer
vaníliás cukor
reszelt citrom- és narancshéj
mazsola
1 tojás és 1 tojás sárgája
Mindezeket összekeverjük /ha nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt)
Bármelyik töltelékkel készítjük is, nemcsak finom, de egészséges karácsonyi süteményt fogyaszthatunk.
Ha ilyenkor karácsonykor a kalóriákat nem is számoljuk, azért az elfogyasztandó mennyiségre próbáljunk figyelni!
Kellemes Ünnepeket kívánok!

























