Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harmincan tettek állampolgári esküt Gyulán, a polgármesteri hivatal dísztermében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2012. december 13. 09:30
Harmincan tettek állampolgári esküt Gyulán, a polgármesteri hivatal dísztermében
Dr. Görgényi Ernő: A határon kívüli magyarság nagy része nem azért lett külföldi, mert elhagyta hazáját, hanem a határ lépte át őket, Önöket
Állapolgári eskü Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Oláh Szabolcs

Ma délelőtt harmincan tettek állampolgári esküt Gyulán, a polgármesteri hivatal dísztermében. Az ünnepélyes esemény Bálint Gergő által tolmácsolt Reményik Sándor verssel kezdődött, majd az eskütétel után dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere mondott ünnepi beszédet.

- A nyugati emberek csodálkoznak, hogy mi miért ünnepeljük, ha valaki magyar állampolgárrá lesz, holott külföldi állampolgárnak született. Ehhez az ő részükről nem kell rosszindulat, hiszen például egy spanyol, vagy egy olasz embernek a világ legtermészetesebb dolga, hogy a világ bármely részén megadják neki a származásának megfelelő állampolgárságot. Mi ismerjük történelmünket, ezért ünneplünk ilyenkor, hiszen nekünk kemény harcot kellett folytatnunk, sokszor még önmagunkkal is, hogy Önökkel itt lehessünk ezen az ünnepi alkalmon. 1990-ben, első szabadon választott miniszterelnökünk, Antall József, megválasztását követő beszédében úgy fogalmazott, hogy lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Ekkor egy újabb szakasz vette kezdetét a nemzet egyesítéséért folytatott küzdelemben, amely végül 2010-ben egy nagy győzelemmel ért véget, hiszen Magyarország egy olyan országgyűlést választott magának, amely 97%-os többséggel fogadta el azt a törvényt, amelynek köszönhetően egy egyszerűsített eljárásban szerezhették meg, vagy szerezhették vissza állampolgárságukat. Hiszen ne feledjük, a határon kívüli magyarság nagy része nem azért lett külföldi, mert elhagyta hazáját, hanem a határ lépte át őket, Önöket. Ez az állampolgárság nagyban erősíti összetartozásunkat, de nem ettől tartozunk össze, hanem közös történelmünk, kultúránk által. Gyönyörű példa volt erre, amikor az idei olimpián, a magyar színekben versenyző sportolókért nemcsak Magyarország népe, hanem 15 millió magyar szíve dobbant egyszerre a világ bármely táján – mondta köszöntőjében a gyulai polgármester.

Az állampolgárságot igazoló okiratok átvétele után a jelenlévők elénekelték himnuszunkat, majd pezsgővel ünnepeltek.

 

Az okiratokat dr. Görgényi Ernő adta át. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)