Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a gyulavári templom felszentelésének 120. évfordulójáról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. november 18. 14:17
Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a gyulavári templom felszentelésének 120. évfordulójáról
Az Együtt Gyulaváriért Egyesület süteménnyel vendégelte meg a gyülekezetet
Ünnepi istentisztelet a gyulavári templomban. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

Ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a hívek a gyulavári református templom fennállásának 120. évfordulójáról. A templomban, melyet 1892. október 30-án szentelték fel, Hegedűs István lelkész hirdetett igét, majd hittanra járó gyulavári óvodások és iskolások adták elő műsorukat. Az istentisztelet végén az Együtt Gyulaváriért Egyesület tagjai jelképes ajándékkal: az építés összegével, 12 000 forinttal lepték meg a tiszteletest.     

Hegedűs István igehirdetésében kiemelte, az Istennek szentelt hajlékok ugyan sok mindenben különböznek egymástól, és történetük is egyedi, rendeltetésük mégis ugyanaz: a templom találkozási lehetőség a Szent Istennel.

– A szülőföld templomának nagy vonzása van, ezt támasztja alá többek között az is, hogy a Gyulaváriban született, e helyen megkeresztelt, később Amerikába emigrált Bay Zoltán felvetette magnóra a gyulavári harangszót, hogy ott, valahol messze, az óceánon túl hallgathassa azt, annak a templomnak a harangját, amelyben valamikor kisfiúként ült, és hallgatta az apukája igehirdetését – mondta a gyülekezetnek a lelkész.

Az igehirdetést követően Török Lajos gondnok emlékezett a templomban szolgáló lelkészekre, majd dr. Lengyel Magdolna presbiter idézte fel D. Nagy András helytörténeti munkája alapján a település, valamint a gyulavári templom történetét.

A régi templomot – mely 1787-re készült el – lebontották. Ennek a helyén épült fel 1892-ben a jelenlegi templom a neves fizikus, Bay Zoltán édesapjának, Bay Józsefnek a lelkipásztori szolgálata idején. A templomot, melyet Székely Mihály békéscsabai építőmester tervezett, Vágner József békéscsabai és M. Szabados Antal gyulai építőmester építette 12 000 forintért. A toronyban Bay József emlékiratát helyezték el – hangzott el a beszédben.

Az előadásból kiderült: a gyulavári templomot, 1892. október 30-án reggel 9 órakor, a harangszó után Kiss Áron tiszántúli református püspök szentelte fel, majd Szabó János esperes tartott templomi igehirdetést. Az úrvacsorai beszéd után úrvacsorát osztottak, azután keresztelés, majd esketés következett. Az ünnepség Bay József záróimájával és közös énekléssel ért véget.

A templom történetének felelevenítése után Dohányos Mihály, az Együtt Gyulaváriért Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta az egyesület jelképes ajándékát a lelkésznek.

– A templom megépítésekor a gyulavári lakosok összefogtak, mert hittek az összefogás erejében. Ez nem változott 120 év elteltével sem, jelenleg is vannak olyan emberek, akik hisznek ebben a gondolatban. A tavalyi évben ugyanebből a célból alakult meg az egyesület, amely olyan tagokból áll, akik hisznek a jelenben és a jövőben is – emelte ki az elnök.

Az ünnepi istentiszteletet után Hegedűs István koszorút helyezett el a Bay József lelkipásztornak emléket állító márványtáblánál, majd az Együtt Gyulaváriért Egyesület a hölgytagjai által készített süteményekkel vendégelte meg a az egybegyűlteket.

 

A 120 éves gyulavári templom. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)