Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szüreti mulatságot tartottak a Németvárosi Óvodában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. szeptember 28. 15:18
Szüreti mulatságot tartottak a Németvárosi Óvodában
A hagyományőrző rendezvényen a gyerekek mustot készítettek, és kenyeret dagasztottak
Mustot készítenek az óvodások a szüreti mulatságon. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

A rossz idő ellenére idén is megtartotta szüreti rendezvényét a Németvárosi Óvoda. Az őszi mulatságot immár huszadik éve rendezi meg az intézmény hagyományőrző szándékkal. A gyerekek ilyenkor mustot készítenek, kenyeret sütnek, és felelevenítik a régi nép játékokat.

Fazekas Sándornétól, a tagintézmény vezetőjétől megtudtuk, a szeptemberi rendezvény része a helyi nevelési programnak, hiszen a nemzetiségi óvoda kiemelt céljának tekinti a hagyományok ápolását. Németvároson egykor nagy szőlőskertek voltak, az őszi szüreti munkálatok az egész városrészt megmozgatták. Az óvoda munkatársai felkutatták a régi szokásokat, majd az óvodások igényeihez mérten beépítették azokat az intézmény programjába. A szüreti hagyomány része a mustkészítés, a kenyérsütés és a babgulyás főzése. A gyerekek az óvodai rendezvényen tapasztalás útján bővíthetik az ismereteiket, hiszen minden munkafolyamatban tevékenyen részt vesznek.

Az óvodások az otthonról hozott szőlőt az óvodapedagógusok segítségével a leszemezték, ledarálták, kipréselték, majd meg is kóstolták az elkészült mustot. A programon a szüretelés mellett a kenyérkészítés menetét is megismerhették, hiszen az óvó nénikkel együtt dagasztottak, kelesztettek és virgoltak. A babgulyást a hagyományokhoz híven idén is Hupli Lászlóné Edit óvó néni készítette el, aki immár húsz éve főz a gyerekeknek a szüreti mulatságon – mondta el a tagintézmény-vezető.

A nap folyamán az óvodások különféle népi kismesterségeket próbálhattak ki, valamint a közösen készített csőszkunyhónál német és magyar népi játékokkal, körjátékokkal idézték fel a régi ősz, szüreti hagyományokat.

 

Szüreti mulatság a Németvárosi Óvodában. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)