Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megyei monda- és mesemondó versenyt rendeztek a gyulai vár lovagtermében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. szeptember 28. 15:10
Megyei monda- és mesemondó versenyt rendeztek a gyulai vár lovagtermében
A versenyre 9 település 15 iskolája nevezett be
A megyei monda- és mesemondó verseny díjazottjai. Fotó: Gyulai Hírlap Online- Súr Enikő

A magyar népmese napja alkalmából megyei monda- és mesemondó versenyt rendeztek a gyulai vár lovagtermében ma délelőtt. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár, valamint a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által szervezett versenyre – melyet a 4. és 5. osztályos tanulóknak hirdettek meg –  csak Mátyás királyról szóló mesével vagy mondával lehetett jelentkezni.

Kisné Czeglédi Márta, a rendezvény egyik szervezője lapunk kérdésére elmondta, az eseményt első ízben a városi könyvtár rendezte meg néhány évvel ezelőtt, majd a program a reneszánsz karnevál részévé vált, így szervezését a művelődési ház vállalta fel, helyszíne pedig a gyulai vár lett, amely azóta is otthont ad a versenynek. A rendezvény az évek során megyei megmérettetéssé vált, s a szervezők szeretnék, ha később régiós monda- és mesemondó versennyé nőné ki magát.  

A megyei versenyre 9 település 15 iskolája nevezett be. Az eseményen összesen 20 diák vett részt, akik Gyuláról, Gyomaendrődről, Békéscsabáról, Békésről, Dévaványáról, Mezőkovácsházáról, Vésztőről és Szarvasról érkeztek a rendezvényre. Az elhangzott produkciókat Harangozó Imre néprajzkutató, népi mesemondó; Japport Ferencné tagintézmény-vezető, a Nevess-Ints! Bábcsoport vezetője, valamint Dézsi János a gyulai könyvtár igazgatója értékelte. A háromtagú zsűri elsősorban azt figyelte, hogy a gyerekek mennyire érezték magukénak a mesét, ezenkívül értékelték a szövegválasztást és a megjelenést is, hiszen a kis mesemondók akár korhű jelmezekben is előadhatták a produkciójukat.

Karácsonyi Máté, a verseny egyik díjazottja kérdésünkre elárulta, azért szereti a mesemondást, mert olyankor kimutathatja az érzéseit. A népviseletbe öltözött fiatal mesemondó A legjobb barát mög a legnagyobb ellenség című mesét adta elő, amely - mint mondta - azért nőtt a szívéhez, mert tájszólásban íródott.

 

A megyei monda- és mesemondó verseny díjazottjai a következők.

4. osztályosok: I. Vincze Levente - Gyomaendrőd, II. Szeleczki Lilla - Dévaványa, III. Foltin Zalán - Békés. Különdíjat kapott: Szűcs Anna Erika – Mezőkovácsháza, Nagy Anita – Gyula.

5. osztályosok: Karácsonyi Máté – Békéscsaba, II. Dobó Bence – Mezőkovácsháza, III. Varga István – Békés. Különdíjat kapott: Benyó Eszter – Szarvas, Karácsonyi Máté – Békéscsaba, valamint a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

 

Megyei monda- és mesemondó verseny a gyulai vár lovagtermében. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)