
Rovatunkban szóltunk már arról, hogy sok kenyeret fogyasztunk és elsősorban a finomított termékeket részesítjük előnyben, ami nemigen szolgálja egészségünket. Most mégis finom és egészséges kenyérrecepteket osztok meg önökkel. A világ számos országában az egészség megőrzésével kapcsolatos lehetőségek és fogalmak szorosan összekapcsolódnak a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek fogyasztásával. A kiegyensúlyozott, tudatosan tervezett táplálkozással - melynek alapját a teljes kiőrlésű gabonák képezik- számos betegség megelőzhető.
A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának jelentősége abban áll, hogy a rostok képesek késleltetni a gyomorürülést és fokozzák a jóllakottság érzését, optimalizálják a tápláléknak az emésztőtraktuson való áthaladási idejét, megkötik a felesleges mennyiségű epesavakat, valamint a mérgező anyagcsere-termékeket. A rostok fokozott mennyiségű fogyasztása csökkenti a szérum összkoleszterin-, LDL-koleszterin-, és trigliceridszintjét is.
Recept kenyérsütő géphez ( 1,2 kg kenyérhez):
Hozzávalók:
430 ml víz
4 kiskanál só (saját mérő)
4 kiskanál cukor (saját mérő)
4 nagyobb kanál olaj
6 mérőpohár (kb. 90 dkg) liszt ( tönköly, graham, finom liszt ízlés szerint keverve)
1,5 csomag szárított élesztő
2 kanál korpa
magvak (ízlés szerint napraforgómag, szezámmag, lenmag stb.)
2-es programon a Dark variációt válasszuk! 1: 58 óra alatt készül el a kenyerünk.
10 dkg kenyér tápanyagtartalma:
Energia: 298,5 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 55 g
Ez a kenyér kb. 500-600 Ft-ba kerül.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor sem kell lemondani a saját készítésű kenyér élvezetéről.
Hozzávalók 60 dkg magvas tönkölybúza kenyérhez:
15 dkg bio tönköly fehérliszt
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 g szárított instant élesztő
1 ek. búzasikér
10 dkg búzakorpa
1 ek. szezámmag
1 ek. napraforgómag
1 ek. só
1 ek. cukor
2-2,5 dl langyos víz
0,3 dl olivaolaj vagy kukoricacsíraolaj,
Elkészítése:
A hozzávalókat a víz és az olaj kivételével egy tálban szárazon elkeverem, majd hozzáadom az olajat és annyi langyos vizet, amennyivel jól gyúrható lesz a tészta (kb. 2- 2,5 dl). Jól összedolgozom, és tíz percig dagasztom. Egy, az előbbinél nagyobb tálba engedek forró vizet, és a kisebb tálat benne a tésztával beleteszem. Ruhával több rétegben betakarom úgy, hogy a ruha a nagyobbik tálat is teljesen eltakarja. Egy órán át hagyom így kelni, majd az óra leteltével átgyúrom, és ismét kelesztem ugyanezen a módon egy órán keresztül. A szépen megkelt tésztát sütőlapra teszem, a tetejét tejjel megkenem, és tejbe áztatott tökmag, napraforgómag és lenmag keverékével jól beborítom. A sütő aljába egy lapos edénybe kb. 2 dl vizet teszek, és a kenyeret hideg sütőbe téve közepes lángon kb. 50 percig sütöm. Gyönyörű fényes lesz a kenyér, ha elkészülte előtt pár perccel vízzel jó alaposan megspriccelem, majd készre sütöm. A kenyeret kihűlése után pamut ruhába vastagon becsavarva, akár egy hétig is finom marad.
10 dkg kenyér tápanyagtartalma:
Energia: 367 kcal
Fehérje: 10,8 g
Zsír: 4,6 g
Szénhidrát: 59,5 g
Ez a kenyér kb. 300-400 Ft- ból készíthető el.
A boltokban készen vásárolható különböző barna kenyerek is hasonló áron kaphatók, de az otthon készült kenyerünkben nincsenek adalékanyagok, nincsenek színező-anyagok, ezért jobban szolgálja egészségünket.


























