
A legenda szerint az olümposzi istenek kedvelt csemegéje az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". A középkori kolostorokban már termesztették, és gyógynövényként tartották számon.
A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Sok B- és C-vitamint, biotint, valamint antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium, kálium, cink, vas és magnéziumtartalma. Csökkenti a vérnyomást. Sok benne a rost, ezért székrekedés esetén is eredményesen alkalmazhatjuk. Nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani, hanem a málna levelét is. A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak esetén. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére, és a szülés megkönnyítésére is ajánlják, mivel ellazítja a kismedencei izmokat.
(A finn asszonyok azt tartják, hogy a málna gyöngéddé teszi a férjet, felkészíti a feleséget az anyaságra, s megőrzi a házaspár egészségét. Ezt jelképezve a finn menyasszony egy kis kosarat visz magával, melybe barátai három aszalt málnát tesznek.)
Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét, de számtalan módon felhasználható a konyhában: süteményekhez, zselék készítéséhez, gyümölcslevesekhez, de csinálhatunk málnaszörpöt, dzsemet, sőt készülhet belőle mártás, húsok mellé.
Íme, néhány finomság:
Málnás gyümölcskehely
10 dkg babapiskóta
4,5 dl 20 %-os tejföl
4 csomag vaníliás cukor
25 dkg málna
4 db kelyhet vagy poharat előkészítünk. A tejfölt összekeverjük a cukorral. Minden kehely aljára piskótát törünk, arra kerül egy réteg friss gyümölcs, egy nagy kanál édes tejföl, majd ezt még egyszer megismételjük (piskóta - gyümölcs - tejföl). Amikor a kelyhek megteltek, néhány málnaszemmel és citromfűvel díszítjük. Végül hűtőszekrénybe helyezzük legalább 1-2 órára.
Energia: 1642 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 96,5 g
Szénhidrát: 158,5 g
Málnás-mascarponés kosár
20 dkg mascarpone
1 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
12x4db 10x10cm-es réteslap
15 dkg málna
kevés porcukor
kevés méz
kevés szeletelt mandula
csokiöntet
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét, a mézet, és simára keverjük. Felolvasztjuk a vajat, megkenjük vele a réteslapokat, amiket muffinformába helyezzük úgy, hogy mindig forgatunk rajta kicsit, hogy a sarkok ne egymásra kerüljenek. Minden lyukba 4-4 db-ot helyezünk. Előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük. Ha kicsit kihűl, minden kosárkába 1 evőkanál mascarponét merünk, erre helyezzük a málnákat (3-5 db), megszórjuk porcukorral, díszítjük a mandulával, a tetejét leöntjük csokiöntettel, a kosár peremére kevés mézet csurgatunk.
Energia: 1842 kcal
Fehérje: 69,5 g
Zsír: 112,5 g
Szénhidrát: 125,5 g
Jó étvágyat!