
Ez a fűszer- és gyógynövény a Volga és a Don mentén őshonos, őseink innen hozták magukkal a Kárpát-medencébe. A növény megbecsültségére jellemző, hogy a honfoglalás idején a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Ma vadon is nő, és termesztett fajtája sok kertben megtalálható.
Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert.
Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. A-, C-, E-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, glükozinolátokat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz.
Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos vesekő, idegi fájdalmak, reuma, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Megszünteti a fejfájást és segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek.
Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül. Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban. A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.
(A Japánban ismert vizitorma, vagy wasabi egy távoli rokon növény, a Wasabia japonica gyökeréből készülő fűszer.)
Tormás szendvicskrém
10 dkg vaj
30 dkg kenhető ömlesztett sajt
2,5 dl tejföl
1 főtt tojássárgája
1 evőkanál reszelt torma
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
apróra vágott snidling
só
Az alapanyagokat jól kikeverjük és fogyasztjuk. Pirítóshoz is kiváló.
Energia: 2065 kcal
Fehérje: 33,5 g
Zsír: 203 g
Szénhidrát: 25 g
1000Ft-ból elkészülhet.
Almás-tormás csülök
2 db mellső csülök
20 dkg savanykás alma
20 dkg sárgarépa
10 dkg reszelt ecetes torma
2 db tojássárgája
1 dkg törött fehér bors
3 dkg só
0,5 dl olaj
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd sós hideg vízben feltesszük főni és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult, a léből kivéve, a csonthoz közelebbi oldalon felvágjuk, a csontot óvatosan kiemeljük, ügyelve arra, hogy szét ne essen. Az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, sárgarépát, a tojássárgájákat, megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt a tölteléket arányosan elosztva a két csülökbe, a csontok helyébe betöltjük. Kötőzsineggel átkötjük, kiolajozott tűzálló tálba tesszük. Megkenjük a maradék olajjal és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Amikor megsült, a sütőből kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a kötőzsineget eltávolítva, éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Salátával tálaljuk.
Energia: 2585 kcal
Fehérje: 111,1 g
Zsír: 75,2 g
Szénhidrát: 46 g
Kb. 1500-2000Ft-ba kerül.
Tormás burgonyasaláta
1 kg burgonya
4 dl tejföl
1 citrom leve
4 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál reszelt torma
3 fej lilahagyma
só
bors
fél tubus nagy majonéz
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd karikára szeleteljük. Az öntethez összekeverjük a tejfölt, majonézt, citromlevet az olajjal és a tormával. Ízesítjük sóval, borssal és hozzátesszük a lilahagymát is. Hozzáöntjük a burgonyához és óvatosan összekeverjük.
Energia: 3140 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 210 g
Szénhidrát: 243 g
Kb. 800 Ft.
Jó egészséget!