Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A torma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. április 10. 13:00
A torma
Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert
Képünk illusztráció

Ez a fűszer- és gyógynövény a Volga és a Don mentén őshonos, őseink innen hozták magukkal a Kárpát-medencébe. A növény megbecsültségére jellemző, hogy a honfoglalás idején a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Ma vadon is nő, és termesztett fajtája sok kertben megtalálható.

Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert.

Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. A-, C-, E-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, glükozinolátokat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz.

Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos vesekő, idegi fájdalmak, reuma, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Megszünteti a fejfájást és segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek.

Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül. Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban. A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

(A Japánban ismert vizitorma, vagy wasabi egy távoli rokon növény, a Wasabia japonica gyökeréből készülő fűszer.)

 

Tormás szendvicskrém

10 dkg vaj
30 dkg kenhető ömlesztett sajt
2,5 dl tejföl
1 főtt tojássárgája
1 evőkanál reszelt torma
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
apróra vágott snidling

Az alapanyagokat jól kikeverjük és fogyasztjuk. Pirítóshoz is kiváló.

Energia:           2065 kcal
Fehérje:           33,5 g
Zsír:               203 g
Szénhidrát:          25 g

1000Ft-ból elkészülhet.

 

Almás-tormás csülök

2 db mellső csülök
20 dkg savanykás alma
20 dkg sárgarépa
10 dkg reszelt ecetes torma
2 db tojássárgája
1 dkg törött fehér bors
3 dkg só
0,5 dl olaj

A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, majd sós hideg vízben feltesszük főni és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult, a léből kivéve, a csonthoz közelebbi oldalon felvágjuk, a csontot óvatosan kiemeljük, ügyelve arra, hogy szét ne essen. Az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, sárgarépát, a tojássárgájákat, megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt a tölteléket arányosan elosztva a két csülökbe, a csontok helyébe betöltjük. Kötőzsineggel átkötjük, kiolajozott tűzálló tálba tesszük. Megkenjük a maradék olajjal és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Amikor megsült, a sütőből kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd a kötőzsineget eltávolítva, éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Salátával tálaljuk.

Energia:           2585 kcal
Fehérje:          111,1 g 
Zsír:              75,2 g
Szénhidrát:          46 g

Kb. 1500-2000Ft-ba kerül.

 

Tormás burgonyasaláta

1 kg burgonya
4 dl tejföl
1 citrom leve
4 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál reszelt torma
3 fej lilahagyma

bors
fél tubus nagy majonéz

A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd karikára szeleteljük. Az öntethez összekeverjük a tejfölt, majonézt, citromlevet az olajjal és a tormával. Ízesítjük sóval, borssal és hozzátesszük a lilahagymát is. Hozzáöntjük a burgonyához és óvatosan összekeverjük.

Energia:           3140 kcal
Fehérje:             36 g
Zsír:               210 g
Szénhidrát:         243 g

Kb. 800 Ft.

Jó egészséget!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM