A háziasszonyok hetekkel húsvét előtt elkezdenek gondolkodni azon, mi is kerüljön az ünnepi asztalra. A tojás, friss zöldségek, frissen megvágott kolbász, kalács mellett elmaradhatatlan a sonka, ami mintegy megkoronázza a – böjti időszak után már nagyon várt – gasztronómiai kínálatot.
Ám mielőtt keserű csalódás éri a ház népét a húsáru minőségét, ízét vagy állagát illetően, érdemes tájékozódni a beszerzési lehetőségekről. A Gyulai Hírlap ezúttal a sódarmustra sonkakirályától, Veres Andrástól kérdezte meg, mire figyeljünk ahhoz, hogy igazán jó sonkát tehessünk családunk asztalára. – Mindenképp csomagolatlan, lédig sonkát ajánlok. Legyen az kötözött vagy parasztsonka, netán lapocka, az a lényeges, hogy ne legyen fakó, világos a hús színe. A jó sonka tapintása kemény, ekkor esélyesebb, hogy érettebb, kisebb a víztartalma. Nem mindegy a füstölése sem. Lehetőleg fával füstölt húsárut vegyünk, kerüljük a műfüstölt sonkát. Sajnos ezt nem lehet ránézésre megállapítani. Az illata, színe, állománya határozza meg a jó sonkát. A sonka és a lapocka mellett vagy helyett a csülök- és a tarjafogyasztás a divatos mostanában, ezen készítményeknél is az előbb felsoroltakat kell figyelembe venni. Talán biztonságosabb kisebb gyártóknál beszerezni a húsvéti alapanyagokat, így nagyobb az esélye annak, hogy jó minőségű áru kerül az asztalra. A hentesmestertől továbbá azt is megtudtuk, egy élő disznó kilója 520 forint, egy kiló bőrös comb ára 1000 forint felett van önköltségen, egy kész sonka önköltségi ára meghaladja az 1600 forintot. Ezek tudatában érdemes elgondolkodni, hogy a nagy bevásárlóközpontok 800 forintos „sonkája” valójában micsoda is lehet.
























