Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. március 17. 13:00
A medvehagyma
Fűszer és orvosság
Képünk illusztráció

„Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez” - fogalmaz Künzle, a neves svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész. 

A medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Régi magyar neve sási hagyma, vagy poszhagyma.

Levelei élénk zöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Erről a szagról kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a mérgező gyöngyvirág, vagy az őszi kikerics levélzetével.

A természetben, erdei környezetben található. Szereti a nedves, ki nem száradó területeket, ezért telepítése, lombos fák vagy épületek árnyékába célszerű.

Teljesen télálló.

A medvehagymában hatalmas gyógyerő szunnyad, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket megtisztítsák vele.

Tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyhatása 10-szer nagyobb. A medvehagyma egy jóízű gyógynövény, amely csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrög képződést, javítja az emlékezetet. Nagyon hatásos vírus és baktériumölő, vese és hólyagtisztító. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására. Elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Köhögésre is jó, mert oldja a váladékot. A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és görcsökkel járó hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén.

Február végétől már lehet szedni a leveleit (de még a virágzás - április, május - előtt), a hagymáját nyár utóján és ősszel. Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, ezért frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk.

Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.

 

A medvehagyma felhasználási módjai:

Fűszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.

Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val, felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük, és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból

 

Medvehagymaleves

15 dkg medvehagyma levél
1 db burgonya
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
800 ml zöldség alapleves
1 evőkanál vaj
1 dl tejszín

őrölt bors
őrölt szerecsendió

Egy fazékban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pár perc párolás után beletesszük a megmosott és összevágott medvehagymát, valamint a megtisztított és kis darabokra vágott burgonyát. Fűszerezzük őrölt borssal, őrölt szerecsendióval és sóval. Felöntjük a zöldség alaplevessel és 10-12 percig főzzük. A végén tejszínnel dúsítjuk. Jól összeforraljuk, majd kézi mixerrel pürésítjük. Kis tálkákban forrón tálaljuk. Fokhagymás pirítóst is kínálhatunk mellé.

Energia:            600 kcal
Fehérje:            9,8 g
Zsír:                46 g
Szénhidrát:        35,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)