Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiállítás nyílik József Dezső alkotásaiból a Dürer Teremben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2011. október 11. 11:14
Kiállítás nyílik József Dezső alkotásaiból a Dürer Teremben
A művészpedagógusnak 1959 óta nem volt egyéni kiállítása
Képünkön: A gyűjtők bemutatják az öt új József Dezső képet. Fotó: Gyulai Hírlap Online

József Dezső művész-pedagógus emlékére szervez kiállítást a KöröspArt Galéria és a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. A Dürer Teremben szeptember 19-én 17 órakor nyíló tárlaton 35 olajkép, akvarell és grafika tekinthető meg.

Durkó Károly, Székely Árpád és Balla Tibor kutatómunkájának köszönhetően 5 képpel bővült a Gyulán fellelhető alkotások tárháza, mégpedig olyan képekkel, amelyek a művész-pedagógus főművének tekinthetők. Tudtak ugyan a festmények létezéséről, ám hogy hol lelhető fel, arra nemrégiben derült fény. Baráti szálakon keresztül derült ki, hogy Dunántúlon vannak az alkotások.

Durkó Károly elmondta, ugyan a képek restaurálására a kiállításig nincs idő, mégis úgy gondolták, hogy mindenképpen érdemes megmutatni őket, hiszen a művésznek 1959 óta nem volt egyéni kiállítása.

Székely Árpád, a kiállítás egyik főszervezője tájékoztatásából kiderült, a festmények 1919 és 1963 között Gyulán készültek. Láthatók lesznek portrék, Gyulával kapcsolatos és Gyula környéki képek, olyanok, melyeknek egy részét a közönség sem látta még. Személyes tárgyak, könyvek, egy rajzolt térképet is megtekinthetnek az érdeklődők, sőt egy 1925 körüli fotó is előkerült, melyen a művész-tanár és felesége látható.

József Dezső 1886-ban született Székelyföldön, Firtosváralján. Édesapja József János kántortanító és író volt a faluban, édesanyja egy parasztember lánya. Iskoláit a faluban, majd Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron végezte. 1912-ben végezte el a főiskolát Budapesten, otthon rajz–ének–karének szakos tanárként kezdett dolgozni. Az 1918-as román megszállás idején a magyar nyelvű oktatás megszűnt, ekkor kérelmezte áthelyezését Gyulára. 1919 októberében feleségével a szintén tanár Tabakovics Ilonával költözött Gyulára. 1956-ig a Magyar királyi Polgári Lányiskolában tanított rajzot, éneket és karéneket. Nyugdíjba vonulása után festéssel és olvasással töltötte idejét. 1965. január elsején hunyt el.

Az Új Református temetőben található síremlékét Mogyoróssy Sándor neves szobrász készítette, két kopjafa között Dezső bácsi arcképe látható egy domborművön. Öt neves művész, Szilágyi István, Bíró György, Kohán György, Koszta Rozó és Kiss György tanítása is a nevéhez fűződik, utóbbi három mestereként tekintett rá. A kiállítás 10 napig látható a Dürer Terem nyitvatartási idejében, hétköznap 16–18 óráig, hétvégén 15–17 óráig.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)