Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szeder

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. augusztus 06. 13:00
A szeder
Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású
Képünk illusztráció

Kékbogyó, seregélyszeder, hamvas-szeder, gyalogszeder néven is ismert.

A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény. Az erdőszélek, árokpartok, parlagok évelő növénye, kedvelt csemege a kirándulók számára. Rendkívül sok fajtája létezik, ugyanis természetes körülmények között is könnyen kereszteződik. Már Kr.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is említik jótékony hatását. Az 1500-a években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, és állatok fekélyeinek kezelésére is használták.

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít rokonáéhoz, a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost, pektintartalma nagyobb. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6- illetve C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású.

A szedernek nemcsak a gyümölcse, de levelei is gyógyhatásúak. Levelei tanninokban (csersavakban) gazdag. A tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. A levélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Főzete gyulladás-gátló, öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz. Bélpanaszok elleni gyógyteák alkotórészeként is fogyasztható.

Kellemes savanykás ízének köszönhetően, szinte bármi készíthető belőle, a levestől kezdve a tortáig. Bár a legjobb nyersen fogyasztani, kiváló szörp, dzsem, lekvár, befőtt formában is.

 

Szederszörp

Gondosan válogassuk át és mossuk meg a szedret. A kiválogatott szemeket passzírozógépen nyomjuk át, és üvegedénybe téve langyos helyen tartsuk mindaddig, míg erjedni nem kezd. Kb. 5-6 nap múlva, öntsük bele egy vászonzacskóba, és csurgassuk ki a levét. Minden liter léhez 1 kg nádcukrot tegyünk, és lassú tűzön melegítsük, a forrás kezdetétől számítva 10 percig. Majd végül töltsük üvegekbe, és légmentesen lezárva gőzöljük ki.

 

Szedermártás

5 dkg vaj
60 dkg szeder
5 dl fekete tea
3 dl vörösbor
5-6 evőkanál cukor
őrölt fahéj
3 kávéskanál keményítő

A szedermártáshoz az olvasztott vajon a szedret megfuttatjuk, ráöntjük a fekete teát, a vörösbort, és ha felforrt, cukorral, őrölt fahéjjal ízesítjük. Ekkor kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. A főtt húsok mellé tálaljuk.

Energia:            1202 kcal     
Fehérje:               6 g
Zsír:                 52 g
Szénhidrát:        165,2 g
 
Kb.500-800Ft-ból készül el.

 

Diabetikus szeder szelet
(Nem csak cukorbetegeknek!)

3 tojás (közepes méretű)
3 evőkanál forró víz
50 g gyümölcscukor (fruktóz)
2 teáskanál vanília aroma
75 g búzaliszt
1 csapott teáskanál sütőpor

Krémhez:

400 g szeder
1/2 kg zsírszegény túró
10 ml édesítőszer
2 evőkanál citromlé
1 csapott teáskanál zselatin
200 g hideg habtejszín

A tojásokat, a forró vízzel egy keverőedényben konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Folytonos keverés mellett hozzáadjuk a gyümölcscukrot, az aromát, és további 2 percig verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk. A tésztát a tepsibe töltjük (a tepsit kivajazzuk, és sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy a sütőpapír széle fedje a tepsi szélét), tetejét egyenletesen elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A megsült süteményt egy sütőrácsra téve a sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótáról a sütőpapírt eltávolítjuk, majd félbevágjuk, úgy, hogy két 30x20 cm nagyságú téglalapot kapjunk.

200 g szedret pürésítünk, és a túróval összekeverjük. Hozzáadjuk az édesítőszert és a citromlevet. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk. Négy evőkanál túrókémet a langyos zselatinnal elkeverjük, majd a maradék túrókémet is hozzákeverjük. Amint a krém zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Hat evőkanál krémet egy habzsákba töltünk, és díszítéshez félreteszünk.

Az egyik piskótalapon a krém felét egyenletesen elsimítjuk, majd a szederszemeket egyenletesen elosztjuk a tetején. A maradék krémet elsimítjuk rajta, és ráhelyezzük a másik piskótalapot, majd enyhén megnyomjuk. A süteményt a félretett krémmel és a szederszemekkel díszítjük, legalább 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Energia:            2120 kcal  
Fehérje:            15,2 g
Zsír:              118,2 g
Szénhidrát:          157 g

Kb. 1200-1400Ft ez a sütemény.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)