
A sárgabaracknak többféle elnevezése használatos: kajszi, kajszibarack vagy rózsabarack. Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából - minden bizonnyal a híres Selyemúton - jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Termesztése Európában igazán a XVIII. században terjedt el.
A sárgabarack különböző fajtái július elejétől a hónap végéig teremnek.
A gyümölcsöt magas C-vitamin és karotintartalom jellemzi. Az egyik leggazdagabb béta-karotintartalmú gyümölcsünk. (A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket és a hajat.)
Jellemző ásványi anyagai a kálium, foszfor, kalcium, magnézium, de vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatású székrekedés esetén.
A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert.
(Pakisztánban él egy néptörzs, s az ott élő emberek átlagosan várható élettartama 10 évvel több, mint egy Közép-Európában élőé; a tudósok mindezt kizárólag a magas sárgabarack-fogyasztásukkal magyarázzák.)
Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet. Eltehetjük télre lekvárként, dzsemként, aszalt gyümölcsként és le is fagyaszthatjuk. A szeszipar pálinkát állít elő belőle, mandulához hasonló ízű magját pedig az édesipar használja fel. (A barackmagból csak pár szemet együnk, mert - amigdalint - egy ciánvegyületet tartalmaz.)
A fűszerezett sárgabarack kiváló köret. A félbevágott sárgabarackot kevés vajon és cukorral serpenyőben is átsüthetjük. Sonkával együtt alufóliába csomagolva sütőben is elkészíthető. Vagy a következő recepteket is kipróbálhatjuk:
Sárgabarack krémleves
1 kg puha, érett sárgabarack
1 csomag pudingpor
1 kis pohár tejföl
cukor
fahéj
A megtisztított sárgabarackot feldaraboljuk, egy edénybe tesszük, és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat. Mikor megfőtt, leturmixoljuk a gyümölcslevest. A pudingport kikeverjük egy kis vízzel és besűrítjük a levest vele, majd a tejfölt is elkeverjük benne egy habverő segítségével. A kész levest alaposan lehűtjük és hidegen tálaljuk.
Energia: 1451 kcal
Fehérje: 15,7 g
Zsír: 36 g
Szénhidrát: 250 g
Kb. 500 Ft-ból készül el.
Aszalt sárgabarackkal töltött csirkemell
50 dkg csirke-, pulykamell filé, vagy sovány sertéshús
20 dkg aszalt sárgabarack
125 g szeletelt mozzarella
só
bors
A húst felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. A hússzelet közepére, mérettől függően 1-2 szelet mozzarellát helyezünk, ennek a közepét végigrakjuk aszalt kajszival. Egyik oldaláról indulva szorosan feltekerjük és hústűvel megtűzzük. Egy serpenyőben felhevített olajon hirtelen elősütjük a töltött húsokat, hogy szép színük legyen. Elősütés után tepsibe rakjuk őket 1-2 evőkanál vizet öntünk alá, majd alufóliával letakarjuk, és 180°-on 25 percig sütjük. Sajttal megszórhatjuk a tetejét. Tálalás előtt távolítsuk el a hústűket!
Energia: 2056 kcal
Fehérje: 152 g
Zsír: 101,5 g
Szénhidrát: 126 g
Kb. 1000-1200 Ft-ból jön ki ez az adag.
Jó étvágyat!


























