
Egy ismerősömtől nemrég kaptam rebarbarát. Ez adta az ötletet ehhez a cikkhez.
"A barbárok gyökerét" valószínűleg mintegy 4500-5000 éve ismerik. Első konkrét írásos nyoma K.e. 2700-ből való, egy kínai gyógyfüves könyvben található. Gyógynövényként gyöktörzsét használták. Időszámításunk kezdetén már fontos kereskedelmi áru volt, ami így Európába is eljutott. Kezdetben csak dísznövényként ismerték, majd a XVIII. századtól zöldségként is termeszteni kezdték. Ma is angol és német földön használják leginkább a szakácsok és háziasszonyok.
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyél alkalmas. A levele mérgező!
Hazai piacokon viszonylag ritkán kapni, áprilistól júniusig lehet rálelni.
Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. Hasznos növényi rostokat és értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin tartalma jelentős. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén van benne. A növényben találhatók antrakinon-származékok is. Ezek hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatása is van.
Pürésített gyöktörzse a hennához hasonlóan hajszínezőként is használható, de megfelel kelmék, pamut vagy gyapjú festésére is. Cseranyagait bőrcserzésre használják. Leve biológiai növényvédőszernek alkalmazható a tetvek ellen.
A rebarbara főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják.
Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.
Elkészíthetjük húsok mellé is pl. ezt a mártást:
Rebarbara mártás
15 szál rebarbara
1 vaníliás pudingpor
2-3 dl tej
cukor
egész fahéj
szegfűszeg
A rebarbara szárakat megpucoljuk, majd feldaraboljuk. Felöntjük vízzel és ízesítjük a cukorral és a fűszerekkel. Amikor megpuhult, a tejjel simára kevert pudingporral behabarjuk. Sült csirkével, burgonyával nagyon finom.
Energia: 520 kcal
Fehérje: 13,2 g
Zsír: 9,9 g
Szénhidrát: 94,5 g
400-500Ft-ból elkészül.
Rebarbarás kevert sütemény
8-10 szál rebarbara
1 pohár kefír
1 pohár kristálycukor
3 pohár finomliszt
1 pohár napraforgó olaj
3 egész tojás
1/2 sütőpor
1 csipet só
1 citrom
1 tk fahéj
Tálaláshoz: vaníliás cukor
A rebarbaraszárakat megtisztítjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Egy fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, hozzáadunk 1-2 kanál kristálycukrot és fél citrom levét, majd felforraljuk. Amint felforr, elzárjuk alatta a tüzet, leszűrjük, és félretesszük.
Egy tálban a tészta hozzávalóit összekeverjük, de nem kell nagyon alaposan.
Egy 25x35 cm-es tepsibe beleöntjük a kikevert tésztát.
A rebarbaradarabkákra hintünk egy kis lisztet, majd rászórjuk a tészta tetejére, hogy mindenhova jusson belőle. A tetejét megszórjuk fahéjjal.
Betesszük a sütőbe, és kb. 35-40 percig sütjük.
Amint kész, hagyjuk kihűlni, majd a tetejét vaníliacukros porcukorral megszórjuk.
Energia: 3928 kcal
Fehérje: 55,4 g
Zsír: 225 g
Szénhidrát: 365,8 g
Ez a sütemény sem kerül 1000Ft-nál többe.
Jó étvágyat!