Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Korszerűbb szükségtározó fog épülni Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2011. június 23. 07:00
Korszerűbb szükségtározó fog épülni Gyulán
A teljes mályvádi projekt nagysága meghaladja a 6 milliárd 400 millió forintot
Sajtótájékoztató Mályvádon. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Mályvádi árvízi szükségtározó fejlesztése címen támogatást nyert a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖR-KÖVIZIG) az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP „Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések” elnevezésű pályázati konstrukciójából. A KEOP-7-2-1-1-2008-0027 regisztrációs számú pályázatnak jelenleg az előkészítése, azaz a tervezési szakasza zajlik.

A nemrégiben megtartott helyszíni sajtótájékoztatón Bak Sándor, a KÖR-KÖVIZIG igazgatója elmondta, a projekt célja az árvízi biztonság növelése és az árvízi kockázatok csökkentése a Fekete-Körös bal partján fekvő, 75 millió köbméter kapacitású mályvádi árvízvédelmi szükségtározó meglévő megnyitási helyének korszerűsítésével, egy új felső megnyitási hely kialakításával, valamint a két megnyitási hely közötti töltésmagasítás által.

Jelenleg a szükségtározó robbantásos, betonküszöbű megnyitási hellyel rendelkezik. Ez a megnyitási mód időigényes és bizonytalan eredményességű, ráadásul csak egyszeri tározónyitást tesz lehetővé. A 100 méter hosszú műszaki biztosítással izolált töltésszakasz elrobbantását követően pedig nem szabályozható a kiömlő víz mennyisége, emiatt a tározó túltöltődhet. A Fekete-Körös bal parti töltése az érvényes műszaki előírások szerint több mint egy méteres magassági hiánnyal bír, emiatt töltésszakadás is előfordulhat.

A projekt előkészítő szakaszában egy modellkísérletet végeztek, melynek célja a legkedvezőbb műtárgy-kialakítás meghatározása, a műtárgy üzemi jellemzőinek megállapítása, valamint az utófenék energiatörő berendezéseinek tesztelése. Az előkészítő szakaszban elkészülnek még a műtárgyak, a töltésmagasítás, valamint a műtárgyak megközelítését szolgáló utak tervei.

A projekt nagysága az előkészítési szakaszban 342 millió 154 ezer forint, az előkészítés július 28-ig tart. A második forduló ütemezése 2011 decemberétől 2015 júniusáig tervezett, a projekt nagysága meghaladja a 6 milliárd 400 millió forintot.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)