Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepeltek a gyulai pedagógusok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2011. június 23. 10:00
Ünnepeltek a gyulai pedagógusok
Óvodapedagógusok, tanítók, tanárok egész éves kitartó és felelősségteljes oktató-nevelő tevékenységét köszönte meg Gyula Város Önkormányzata
A kitüntetett pedagógusok. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Óvodapedagógusok, tanítók, tanárok egész éves kitartó és felelősségteljes oktató-nevelő tevékenységét köszönte meg Gyula Város Önkormányzata elmúlt héten a városháza dísztermében. Az ünnepség résztvevőit dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, majd szakmai díjakat adományozott.

– Talán ez az év egyetlen napja, amikor a pedagógusok munkája úgy kerül a figyelem központjába, hogy a diskurzusban nem a kritika, hanem az elismerés és a köszönet dominál. Pedig a megerősítésre szükség lenne nap mint nap, mert az önök hivatása bármilyen szép, de igen komoly kihívásokat tartogat, ahol egyaránt kell motiváltnak lenni és tudni kell motiválni másokat.

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy önök a gyermek életének egyik legmeghatározóbb időszakát kísérik végig, csak a szülőkhöz mérhető a hatásuk az ifjabb korosztály fejlődését tekintve.

Sajnos úgy látom, hogy a pedagógusnaphoz évről évre egyre kevesebb mögöttes tartalom társul, már sokszor jelképes köszöntéssé vált annak ellenére, hogy a pedagógusok munkájának jelentősége nem csökkent, sőt a nevelésre talán minden eddiginél nagyobb szükség van. Vajon mi állhat e jelenség hétterében, és mi kellene ahhoz, hogy a pedagógusnap valódi ünnepnappá váljon?

Azoknak az értékeknek kéne az előtérbe kerülniük, melyek a pedagógusszakma alapjának számítanak: a kultúrának és a szó legnemesebb értelmében a tanításnak. Nagyon fontos lenne, hogy ne közéleti csatározások területeként tekintsük a pedagógus társadalomra és intézményekre, hiszen ha a nevelés a cél, akkor a példamutatás a legjobb eszköz.

Az idei pedagógusnapon nem kerülhetem meg azt, hogy a magam nézőpontjából is szót ejtsek az oktatás árnyoldalairól. Az oktatás helyzete Magyarországon már jó ideje válságos, de az anyagi megbecsültség hiányán túlmenően, sajnos az utóbbi esztendőkben véghezvitt rombolás eredményeképpen a társadalmi megbecsültségük is csökkent. Véleményem szerint az oktatást nem lehet néhány hónapon belül megoldani. Nem hiszem, hogy tüntetéssel, sztrájkkal meg lehet találni a megoldást a mai Magyarországon, és ez ugyanígy igaz a pénzügyi forrásokra is. Hazánk éppen hogy megúszta az államcsődöt, az oktatás gondjainak egyik gyökere éppen a pénztelenség. Erre megoldást csak egy helyes gazdaságpolitikától várhatunk. A gazdaságpolitikai fordulat megtörtént, ám ezt még sem önkormányzati finanszírozási, sem az egyes polgárok egzisztenciális szintjén nem érezzük. Megértem azokat, akiknek elegük van abból a mondatból, hogy majd jobb lesz. Hallották már eleget, sőt már én is eleget hallottam. De még sincs más választásunk, mint hogy kivárunk. Hiszek abban, hogy megtaláljuk a kivezető utat abból az erdőből, melyben a megelőző nyolc év során bolyongtunk, de ehhez kitartásra van szükség – mondta dr. Görgényi Ernő.

A nyugdíjba vonuló pedagógusok számára az oktatási miniszter által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Szatmáriné Nagy Éva tanár, Czeglédi Imréné tanító, Székelyné Bencsik Anna tanító, Hack Mártonné óvodapedagógus, Oláh Ferencné óvodapedagógus és Luczai Miklós középiskolai tanár vette át.

A 2010/2011. tanévben végzett kiemelkedő pedagógiai munka elismeréseként polgármesteri dicséretben részesülő pedagógusok könyvjutalmat és oklevelet kaptak. A Románvárosi Óvodából Kern Józsefné óvodapedagógus, az Erkel gimnáziumból Czoldánné Domokos Györgyi és Perlaki Attila tanár, az Egyesített Óvodából dr. Becseiné Lock Gabriella, Nagy Aranka és Téglásné Peskay Ilona, a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézményből Ludányiné Perényi Márta, Szentléleki Béla, Kovácsné Megyeri Anna, Bánkutiné Tóth Gizella, Bogdán Gábor. A Magvető Református Általános Iskolából László Olga, a Román Gimnáziumból Cser Vera és Lengyel Valéria, a Katolikus Óvodából Kiss Józsefné, a Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumból Márki-Zay Lajosné, a Göndöcs Benedek Középiskolából Szabó Emese virágkötő, Doktor Zoltán cukrász és szakács szakoktató, a Harruckern János Középiskolából Sajti Gréta és Gyarmat Zoltán.

Békéscsabán a Pedagógus Szakszervezetek javaslatára az oktatásügyért végzett tevékenységért, érdekvédelmi munkáért Eötvös József-emlékérem vas fokozatát Arató Sándorné nyugalmazott óvodapedagógus vette át.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)