
A retek Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik. Nyugat-Európában a kora középkorban lett általánosan használt zöldségnövény, miután Marco Polo behozta Kínából. Egyes történelmi források szerint már a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt.
A retek Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Különböző fajtái vannak, ezek mérete, alakja eltérő lehet, ahogyan színe is, hiszen a klasszikus piros hónapos retken kívül ismerünk fehér jégcsapretket és fekete retket is.
A retekgyökér elsősorban C-vitamin forrás, ezen kívül kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint tartalmaz, leveleinek pedig vas, karotin és folsav tartalma jelentősebb, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.
A friss gyökér fontos hatóanyagai a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek a retek csípős ízét és gyógyhatásának (fekete retek) jelentős részét is biztosítja. Antibakteriális és gombaölő hatású, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
A retek az epetermelés serkentésével elősegíti és szabályozza az emésztést, megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek megelőzését, de vesetisztító és étvágygerjesztő hatású is.
A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Természetesen a mondás nem szó szerint értelmezendő. A "reggel méreg" kitétel egyéni érzékenység esetén annyiban igaz ugyanis, hogy amikor reggel üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, és az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okoznak.
A népgyógyászat felső-légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza.
Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup, amelyet fekete retekből készítenek, úgy, hogy közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével keveredik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.
A retket általában nyersen fogyasztjuk, de a hónapos retek levelét akár meg is főzhetjük.
A retek nyersen fogyasztva kiváló saláta alapanyag. Párolásnál arra érdemes ügyelni, hogy a párolási idő rövid legyen, és a retek ne veszítse el a ropogósságát. Az így készült retek íze lágy és szaftos, kissé a fiatal karalábéra emlékeztet.
Íme néhány salátavariáció retekkel:
Reteksaláta
1 fej saláta
2 főtt tojás
1 cs. retek
3 dl kefír
10 dkg sajt
A salátát megmossuk, és kisebb darabokra tépdessük. A többi alapanyagot is feldaraboljuk, majd ráöntjük a kefirt, és az egészet összekeverjük.
Energia: 826 kcal
Fehérje: 58,1 g
Zsír: 50,2 g
Szénhidrát: 29,8 g
Joghurtos reteksaláta
Egy nagy doboz joghurt
40 dkg retek
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
só
bors
A retket megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. A joghurtba belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, kevés borsot és olívaolajat. A retket kinyomkodjuk a sós létől és összekeverjük az ízesített joghurttal.
Energia: 397 kcal
Fehérje: 15,3 g
Zsír: 26,2 g
Szénhidrát: 20,7 g
Kefíres retek saláta
40 dkg fekete retek
1 pohár kefir
egy csokor snidling
1 csokor zöldpetrezselyem
1/2 citrom leve
egy csipet cukor
A feketeretket megtisztítjuk, megmossuk, és lereszeljük. Megöntözzük egy fél citrom levével. A kefirt elkeverjük az apróra vágott snidlinggel és a zöldpetrezselyemmel, és ráöntjük a reszelt retekre. Zellerből is készíthetjük. Ebben az esetben a gyufánál vékonyabbra szeletelt zellert mártsuk szűrőkanállal 1-2 percre forrásban levő vízbe.
Energia: 357 kcal
Fehérje: 20,1 g
Zsír: 16,6 g
Szénhidrát: 29,5 g
Feketeretek saláta
2 közepes nagyságú fekete retek
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
1 pohár víz
20 dkg gépsonka
4 evőkanál tejföl
1 kiskanál só
A retket megtisztítjuk, és nagy reszelőn lereszeljük, majd lesózzuk. Közben elkészítjük a cukros-ecetes öntetet és ráöntjük a retekre. Kb. negyed órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A sonkát felkockázzuk és a kinyomkodott retekkel összekeverjük. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.
Energia: 802 kcal
Fehérje: 53,7 g
Zsír: 9,4 g
Szénhidrát: 32 g
Mindegyik saláta kb. 500Ft-ból elkészül.
Jó étvágyat!