Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. május 14. 13:00
A retek
Antibakteriális és gombaölő hatású, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére
Képünk illusztráció

A retek Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik. Nyugat-Európában a kora középkorban lett általánosan használt zöldségnövény, miután Marco Polo behozta Kínából. Egyes történelmi források szerint már a piramisokat építő egyiptomi rabszolgák mindennapi tápláléka volt.

A retek Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Különböző fajtái vannak, ezek mérete, alakja eltérő lehet, ahogyan színe is, hiszen a klasszikus piros hónapos retken kívül ismerünk fehér jégcsapretket és fekete retket is.

A retekgyökér elsősorban C-vitamin forrás, ezen kívül kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint tartalmaz, leveleinek pedig vas, karotin és folsav tartalma jelentősebb, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

A friss gyökér fontos hatóanyagai a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek a retek csípős ízét és gyógyhatásának (fekete retek) jelentős részét is biztosítja. Antibakteriális és gombaölő hatású, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.

A retek az epetermelés serkentésével elősegíti és szabályozza az emésztést, megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek megelőzését, de vesetisztító és étvágygerjesztő hatású is.

A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Természetesen a mondás nem szó szerint értelmezendő. A "reggel méreg" kitétel egyéni érzékenység esetén annyiban igaz ugyanis, hogy amikor reggel üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, és az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okoznak.

A népgyógyászat felső-légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazza.

Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup, amelyet fekete retekből készítenek, úgy, hogy közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével keveredik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak. 

A retket általában nyersen fogyasztjuk, de a hónapos retek levelét akár meg is főzhetjük.

A retek nyersen fogyasztva kiváló saláta alapanyag. Párolásnál arra érdemes ügyelni, hogy a párolási idő rövid legyen, és a retek ne veszítse el a ropogósságát. Az így készült retek íze lágy és szaftos, kissé a fiatal karalábéra emlékeztet.

Íme néhány salátavariáció retekkel:

Reteksaláta

1 fej saláta
2 főtt tojás
1 cs. retek
3 dl kefír
10 dkg sajt

A salátát megmossuk, és kisebb darabokra tépdessük. A többi alapanyagot is feldaraboljuk, majd ráöntjük a kefirt, és az egészet összekeverjük.

Energia:            826 kcal     
Fehérje:           58,1 g
Zsír:              50,2 g
Szénhidrát:        29,8 g   

 

Joghurtos reteksaláta

Egy nagy doboz joghurt
40 dkg retek
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

bors

A retket megmossuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk. A joghurtba belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, kevés borsot és olívaolajat. A retket kinyomkodjuk a sós létől és összekeverjük az ízesített joghurttal.

Energia:            397 kcal     
Fehérje:           15,3 g
Zsír:              26,2 g
Szénhidrát:        20,7 g   

 

Kefíres retek saláta

40 dkg fekete retek
1 pohár kefir
egy csokor snidling
1 csokor zöldpetrezselyem
1/2 citrom leve
egy csipet cukor

A feketeretket megtisztítjuk, megmossuk, és lereszeljük. Megöntözzük egy fél citrom levével. A kefirt elkeverjük az apróra vágott snidlinggel és a zöldpetrezselyemmel, és ráöntjük a reszelt retekre. Zellerből is készíthetjük. Ebben az esetben a gyufánál vékonyabbra szeletelt zellert mártsuk szűrőkanállal 1-2 percre forrásban levő vízbe.

Energia:            357 kcal     
Fehérje:           20,1 g
Zsír:              16,6 g
Szénhidrát:        29,5 g    

 

Feketeretek saláta

2 közepes nagyságú fekete retek
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
1 pohár víz
20 dkg gépsonka
4 evőkanál tejföl
1 kiskanál só

A retket megtisztítjuk, és nagy reszelőn lereszeljük, majd lesózzuk. Közben elkészítjük a cukros-ecetes öntetet és ráöntjük a retekre. Kb. negyed órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A sonkát felkockázzuk és a kinyomkodott retekkel összekeverjük. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.

Energia:            802 kcal     
Fehérje:           53,7 g
Zsír:               9,4 g
Szénhidrát:          32 g    

Mindegyik saláta kb. 500Ft-ból elkészül.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM