
A szezámmag Indiából származó növény, ami több formában is kapható. Ha nálunk nem is, más országok gasztronómiájában jóval gyakrabban (számos étel, szósz alapanyagaként is) felhasználják.
A magok királyának is nevezik. A szezámmag értékes aminosavakat, lecitint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, E-, B1-, D-vitamint és rostot tartalmaz. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74%-át, a napi magnéziumszükséglet 32%-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35%-át fedezi. Kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval.
Védelmet nyújt a menopauza korában lévő nőknek. Fogyasztása által megelőzhető a csontritkulás, szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterin szintet, és enyhíti a változó korral járó kellemetlenségeket, a PMS (menstruációt megelőző tünetek) jelenségeit, valamint a migrénes panaszokat is.
Igazolták azt, hogy a szezámmag olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, de segítséget nyújt a psoriasis (pikkelysömör) és száraz bőr esetén is.
A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású.
Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását.
Ezért ajánlom minél gyakrabban beiktatni az étrendbe!
Étkezéseinknél is, pl. szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket is.
Próbálják ki, a hatás nem marad el!
Íme néhány ötlet a szezámmag mindennapos fogyasztásához:
Szezámmag pástétom
1 csésze szezámmag
2 gerezd fokhagyma
köménymag
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem zöld
tengeri só
Elkészítése egyszerű. A szezámmagot kicsit megpörköljük, majd ledaráljuk, és a többi hozzávalóval jól kenhető krémmé keverjük.
Energia: 2346 kcal
Fehérje: 75,4 g
Zsír: 217,5 g
Szénhidrát: 23 g
Szezámmagos fonott kalács
80 dkg rétesliszt
12 dkg cukor
4-5 dl tej
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
10 dkg vaj
csipetnyi só
szezámmag
Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve felfuttatjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk ki, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral felvert tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott vajat fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és megfonjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a felületét tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Energia: 4614 kcal
Fehérje: 127,2 g
Zsír: 127,4 g
Szénhidrát: 712 g
Szezámmagos sült csirkecomb
4 db csirkecomb
szezámmag
grill fűszerkeverék
kevés só
A csirkecombokat bekenjük a fűszerkeverékkel, a sóval, és a szezámmagban meghempergetjük, majd egy kevés olajjal kikent tepsiben megsütjük.
Energia: 1622 kcal
Fehérje: 177,6 g
Zsír: 93,6 g
Szénhidrát: 7,6 g
Jó étvágyat!