Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szezámmag jótékony hatásai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. április 02. 13:00
A szezámmag jótékony hatásai
Olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását
Képünk illusztráció

A szezámmag Indiából származó növény, ami több formában is kapható. Ha nálunk nem is, más országok gasztronómiájában jóval gyakrabban (számos étel, szósz alapanyagaként is) felhasználják.

A magok királyának is nevezik. A szezámmag értékes aminosavakat, lecitint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, E-, B1-, D-vitamint és rostot tartalmaz. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74%-át, a napi magnéziumszükséglet 32%-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35%-át fedezi. Kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval.

Védelmet nyújt a menopauza korában lévő nőknek. Fogyasztása által megelőzhető a csontritkulás, szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterin szintet, és enyhíti a változó korral járó kellemetlenségeket, a  PMS (menstruációt megelőző tünetek) jelenségeit, valamint a migrénes panaszokat is.

Igazolták azt, hogy a szezámmag olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, de segítséget nyújt a psoriasis (pikkelysömör) és száraz bőr esetén is.

A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású.

Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását.

Ezért ajánlom minél gyakrabban beiktatni az étrendbe!

Étkezéseinknél is, pl. szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket is.

Próbálják ki, a hatás nem marad el!

Íme néhány ötlet a szezámmag mindennapos fogyasztásához:

 

Szezámmag pástétom

1 csésze szezámmag
2 gerezd fokhagyma
köménymag
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem zöld
tengeri só

Elkészítése egyszerű. A szezámmagot kicsit megpörköljük, majd ledaráljuk, és a többi hozzávalóval jól kenhető krémmé keverjük.

Energia:           2346 kcal
Fehérje:           75,4 g
Zsír:             217,5 g
Szénhidrát:          23 g

 

Szezámmagos fonott kalács

80 dkg rétesliszt
12 dkg cukor
4-5 dl tej
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
10 dkg vaj
csipetnyi só
szezámmag

Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve felfuttatjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk ki, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral felvert tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott vajat fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és megfonjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a felületét tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.

Energia:           4614 kcal
Fehérje:          127,2 g
Zsír:             127,4 g
Szénhidrát:         712 g

 

Szezámmagos sült csirkecomb

4 db csirkecomb
szezámmag
grill fűszerkeverék
kevés só

A csirkecombokat bekenjük a fűszerkeverékkel, a sóval, és a szezámmagban meghempergetjük, majd egy kevés olajjal kikent tepsiben megsütjük.

Energia:           1622 kcal
Fehérje:          177,6 g
Zsír:              93,6 g
Szénhidrát:         7,6 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM