Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amit a súgólyukból hallottunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2011. március 25. 13:00
Amit a súgólyukból hallottunk
Tarr Mari súgó mesélt a XX század legnagyobb magyar színészeiről
Dunai Tamás és Tarr Mari. Forrás: tarrmari.uw.hu

Szellemidézésnek voltunk tanúi a várszínház kamaratermében, amikor Tarr Mari súgó által a múlt század színészóriásainak kulisszák mögötti életébe nyerhettünk betekintést.

Az idős hölgy 30 évet töltött a televíziónál, ahol – kiszámolták – 334 tévéjátékban súgott. Súgó pályafutását a békéscsabai Jókai Színházban kezdte az ’50-es években, 53 éve a Madách Színház tagja. Az esten, melyet a múlt század két nagy költőjének, Radnóti Miklósnak és József Attilának ajánlotta, nem mellékesen a francia szakos Dunai Tamás működött közre klarinétjátékával és versek expresszív előadásával.

Élethelyzetek hangzottak el Sulyok Máriáról, Huszti Péterről, Tolnay Kláriról, Kiss Manyiról, Márkus Lászlóról, Mensáros Lászlóról, Domján Editről és talán még ugyanennyi nagy színészről. Dajka Margit kitartó szerelméről, majd romantikus házasságáról, Darvas Ivánról, aki szinte első hallás után majdnem kívülről tudta a darabok szövegét vagy Básti Lajosról, akivel – éppen ellenkezőleg – a súgónak rengeteg dolga akadt.

A számtalan sztori között elképzelhettük és megmosolyoghattuk a csendre vágyó és hegyi házába visszavonuló Sinkovits Imre arcát, amikor a bohém Bessenyei Ferenc beköltözött a szomszédságába, és hajnal 3-kor dörömbölt nála, hogy: Imikém, süssünk ökröt! Egyszer egy rendőr Latinovitsot akarta megbüntetni, mert nem volt olvasható a rendszámtáblája. A színész erre kiszállt, majd jó tíz méterről leolvasta a (saját) rendszámát. A biztos elnézést kért, és távozott.

Mesélt Béla fiáról, aki gyermekszínészként kezdte, de egy rendezői pofon hatására abbahagyta e nemes hivatást, hogy inkább az legyen, aki adja a pofonokat. Uram bocsá’, nekem ekkor esett le: Tarr Béláról, az elismert filmrendezőről van szó!

Pláne érdekes lehetett, amikor Tarr Mari Szegeden az első sorban súgott az akkori köztársasági elnök – Mádl Ferenc – mellől, aki a végén megjegyezte: Nem tudtam, hogy ez ilyen felelősségteljes munka! A történelmi „színészlátottságú” súgó vég nélkül sorolta sokszor vicces és olykor megható, átélt történeteit, amelyeket istenhitéből és munkájának szeretetéből fakadó mosolyán és kiegyensúlyozottságán keresztül, önzetlenül adott át a közönségnek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)