- Ha egy étel krémes, abba rakok valami roppanóst, ha sós, akkor édeset, ha hideg, akkor meleget, ha pedig valami keserű, ahhoz a savanyút teszem. A játékosság ez esetben a kontrasztokon alapszik - beszélt a hazai gasztronómiában érvényesülő legújabb trendekről is a gyulai születésű Bíró Lajos séf, a legjobb magyar étterem címet többször elnyert Bock bisztró vezetője tegnap este a gyulai Mongo Grillben.
A hazai konyha fenegyerekének is tartott séfet a magyar szakemberek közül elsőként választottak be az Amerikai Séfakadémia tagjai közé, s a magáénak tudhat szinte minden létező gasztronómiai elismerést. Bíró Lajossal Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója beszélgetett a közelmúltban megjelent, városunkban nyomtatott Sok vagyok című önéletrajzi könyve kapcsán.
A közel két órásra kerekedett könyvbemutatón a séf most sem rejtette véka alá a hiányosságokra, problémákra is rámutató véleményét a magyar gasztronómiáról, étkezési kultúránkról. Az alapanyagoktól az étkek elkészítésén át egészen egy jó vendéglő vezetéséig gurult a beszélgetés fonala, de nem marad szó nélkül a hazai szakácsképzés korszerűtlensége, s a modern konyhaművészet nagyanyáink tudását visszaidéző technológiai háttere sem.
- Eszméletlen jó ételt adni vendégeinknek - hangsúlyozta ki a Bock bisztró filozófiájának lényegét Bíró Lajos. Az étterem kínálata a régi, autentikus magyar ételek megújításain alapszik, s több mint négyszáz új étek kerül föl egy esztendő alatt a Bock bisztró étlapjára. Bíró Lajos a vendégeit is szereti sokkolni, szívesen dolgozik különlegesebb alapanyagokkal, mint a kicsontozott csirkeláb vagy a bikapénisz, tálaláshoz pedig a tradicionális étkészletek mellett akár laboredényeket is asztalra helyez.
A tegnap este vacsoravendégei a séf jóízű történetei mellett hét fogásból álló kóstoló ételsorát is elfogyaszthatták.
Az eseményről bővebben a Gyulai Hírlapban olvashatnak.