Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. március 05. 13:00
A tojás
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős
Képünk illusztráció

A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős. A szénhidrát, C-vitamin és élelmi-rost kivételével szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás (tartalmazza az összes olyan aminósavat, amit az emberi szervezet nem tud  előállítani, ezért készen kell kapnia). A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. Van benne B2, B12, a folsav és a pantoténsav is. A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, vas, jód és cink mennyisége jelentős.

Az is igaz, hogy magas a koleszterin tartalma, ennek ellenére heti 2-3db tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterin szintje.

Nehéz elképzelni a mindennapi sütést, főzést tojás nélkül. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, vagy sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, vacsorának és ebédre tálalhatjuk feltétnek is.

A következő tojásos ételek is változatossá tehetik étrendünket.

 

Tojásos brokkolisaláta

80 dkg brokkoli
2 tojás
1 paradicsom
1 közepes póréhagyma
2-3 retek
petrezselyemzöld
fél citrom leve

bors
5-6 kanál olívaolaj

A brokkolit szedjük rózsáira, majd forrásban lévő sós vízben főzzük 10-12 percig, majd amikor kihűlt lecsepegtetjük! A tojásokat keményre főzzük, majd karikákra vágjuk. A paradicsomot mártsuk bele forró vízbe, így könnyen lehúzhatjuk a héját, a húsát pedig felkockázzuk. A póréhagymát vékonyan felszeleteljük. A retket is felvágjuk, a petrezselymet pedig finomra aprítjuk. Az olívaolajból, a citrom levéből, a sóból és a borsból öntetet készítünk. Ezzel locsoljuk meg a salátánkat.

Energia:            925 kcal
Fehérje:           57,6 g
Zsír:              65,5 g
Szénhidrát:        60,8 g  

 

Csőben-sült tojás

6 keményre főtt tojás
30 dk gomba
1 hagyma
4dkg vaj
4 dkg liszt
4dl tej
2 tojás
5-10dkg reszelt sajt
olaj
petrezselyem
szerecsendió
fokhagyma

A gombát  az olajon megpároljuk és egy vajazott hőálló tálba öntjük. A főtt tojásokat megtisztítjuk, felszeleteljük, és a gombára  tesszük. (Lehet félbe vágva, vagy egészben is). A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva és langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájával. Sóval, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával. Ezzel leöntjük a gombás-tojást, sajtot szórunk rá és megsütjük. Párolt burgonyával tálaljuk.

Energia:           1928 kcal     
Fehérje:          111,5 g
Zsír:             130,8 g
Szénhidrát:          68 g

Mindkét étel kb. 800-1000Ft-ba kerül.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)