Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hajdina

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. február 19. 10:00
A hajdina
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént
Képünk illusztráció

A hajdina - vagy ahogy egyes vidékeken nevezik, pohánka, pogányka, pogánybúza, tatárka, szerecsenbúza - ez a korábban nálunk is nagyobb területen termesztett haszonnövény mára visszaszorult a reformélelmiszer-boltok, bioüzletek kínálatába.

Bár botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A hajdina őshazája Ázsia középső, mérsékelt égövi részén található. Innen az V. században származott el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban. Termesztésének fénypontját Európában a XVII. században, Németországban érte el. Később a burgonya és a búza térhódításával párhuzamosan, fokozatosan visszaszorult, főként a szegényebb néprétegek táplálékainak sorába.

A hajdina rendkívül értékes élelmiszer. Magja igen gazdag szénhidrátokban, fehérjékben és növényi olajokban. Ásványianyag-tartalmát tekintve kalcium- és magnézium- kálium-, foszfor értékei jelentősek. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. A hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport szinte minden tagját tartalmazza, emellett az antioxidáns hatású C-, E-vitaminból, valamint P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív, az érrendszer és idegrendszer védelmében tölt be nagy szerepet.

Igen gazdag élelmirostokban, ami jó hatással van az emésztésre. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.

Hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, amihez egyébként szokásosan rizst használunk. Köretként, kásaként önálló ételként is fogyasztható, lisztjét pedig kenyérsütéshez, tésztákhoz, süteményekhez is alkalmazhatjuk.
Erre a sokrétű alkalmazhatóságra szeretnék példákat mutatni.

 

Töltött paprika hajdinával
(5 személyre)

10 dkg hajdina
30 dkg sertéshús
15 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
0,5 dl olaj
petrezselyemzöld

A darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyemzölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel. Enyhén sós vízben, vagy zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük.

Energia:           1163 kcal
Fehérje:          130,6 g
Zsír:              76,2 g
Szénhidrát:      107,75 g    

Kb. 700-800 Ft ez a húsétel.

 

Hajdina brokkolival
(5 személyre)

25 dkg hajdina
80 dkg brokkoli
1 nagy pohár  kefir
4 gerezd fokhagyma

A hajdinát 6 dl sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós vízben fedő alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben átsütjük.

Energia:           1341 kcal
Fehérje:           75,5 g  
Zsír:                22 g 
Szénhidrát:       212,5 g

Ez a köret kb. 1000 Ft.

 

Almás hajdinafelfújt
(10 személyre)

40 dkg hajdina
1,6 l tej
4 dl víz 
50 dkg alma 
6 db tojásfehérje
2,5 dkg vaníliás cukor
4 dkg margarin
2 db citrom  
10 dkg cukor

A megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Dúsíthatjuk durvára vágott diódarabokkal vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.

Energia:           3652 kcal
Fehérje:            113 g  
Zsír:             112,4 g  
Szénhidrát:         620 g

Ez a desszert kb. 1200 Ft-ból készül el.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)