Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Mosonyi Emil-emlékszoba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2010. december 16. 13:00
Dr. Mosonyi Emil-emlékszoba
Domborművet és emlékszobát avattak a 100 éve született vízmérnöknek Gyulán
Képünkön az emléktábla előtt dr. Kling István és dr. Mosonyi Emilné, Hedvig asszony, a professzor özvegye, akit külön köszöntöttek, s aki Singenből érkezett az ünnepségre. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Dr. Mosonyi Emil (1910–2009) születésének 100. évfordulója alkalmából domborművet és emlékszobát avattak Gyulán, a Városház utca 25. szám alatt, a vízügyi igazgatóság székházával szemben. A megemlékezésen jelen lévő Lapis András szobrász- és éremművész által készített domborművet dr. Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere leplezte le.

– Ahogy a nagy elődöknek is volt mit tenni, nekünk is van bőven dolgunk ebben az időszakban. Nekünk, vízügyeseknek van egy szép múltunk, és remélem, hogy lesz egy szép jövőnk is – mondta köszöntő beszédében az államtitkár, amelyben a „vízügyesek nagy családjáról” beszélt.

Dr. Görgényi Ernő beszédében dr. Mosonyi Emil széles körű műveltségét Antall Józseféhez – a vízügyi mérnök sógorához – hasonlította.

– Személyesen ugyan nem ismertem, de olvasatomban professzor úr kivételes ember és igazi értelmiségi, amilyen a tudósvilágban is nagyon ritka, hiszen a páratlan tudományos munkán kívül hihetetlen humán műveltséggel rendelkezett – mondta a polgármester.

Ezt követően Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója részletesen bemutatta a Kossuth- és Széchenyi-díjas professzor életrajzát, személyiségét és szakmai múltját.

Dr. Mosonyi Emil az 1950-es évektől a dunai vízlépcsőrendszer tervezésének vezetője, a békésszentandrási duzzasztómű építésének fő szakértője, a tiszalöki vízlépcső felelős fő tervezője és létesítményi főmérnöke volt. Kezdeményezésére és irányításával dolgozták ki Magyarország első nagy távlatú Vízgazdálkodási Kerettervét, amely nemzetközi szintű jelentőségű volt. 1956-os tevékenysége miatt 1965-ben, távollétében elítélték, és csak 1990-ben térhetett haza. A világ minden részében végzett szakértői munkát, elsősorban a vízerő-hasznosítás területén, és a világ számtalan városában tartott előadásokat főként vízi létesítmények tárgykörében. Kutatásai tették lehetővé a Rajna–Majna–Duna-csatorna különleges hajózsilipjeinek korszerű és gazdaságos kialakítását. Számos egyetemen, tanfolyamon tartott előadásokat, négy külföldi egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem tiszteletbeli, illetve díszdoktora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke volt. Életének fő műve egy háromkötetes vízerő-hasznosítási szakkönyv, a Water Power Development, valamint kiemelkedő a mintegy 200 műből álló szakirodalmi tevékenysége is.

– A természettel való kapcsolatunk egyszerre racionális és harmonikus, dr. Mosonyi Emil kiválóan értett ennek az egyensúlynak a megteremtéséhez. A professzor úr fizikai valójában már nincs közöttünk, de kedves személyének emléke, tanításai elevenen élnek bennünk ma is – mondta emlékező előadásában Bak Sándor.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)