Szőlőszemezgetés, préselés és mustkóstoltatás mellett házikenyérsütéssel és szabadtéri babgulyás-főzéssel elevenítették fel a Németvárosi Óvodában a németvárosi szüretet. Az óvoda nevelési programjában a hagyományőrzést tűzte célul. Kis csoportokba rendeződve ki-ki népi játékok felelevenítésével múlatta az időt, kukoricát morzsolt, agyagozott, vagy éppen a kemencében sülő cipó vagy a rotyogó babgulyás előkészületei körül kotnyeleskedett.
Idén újdonságként budapesti tanulmánycsoport látogatta meg az intézményt, hogy bepillantást nyerjen a helyi nemzetiségi óvoda életébe. Fazekas Sándorné tagintézmény-vezető elmondta, mind a gyümölcsöt, mind az ételek alapanyagait a gyermekek szülei biztosították, amelyért köszönet illeti a családokat. Hozzájárulásuk nélkül nem valósulhatott volna meg a szüreti mulatság. A németvárosi hagyományok mellett a gyerekek megismerkednek a szőlő, valamint a babgulyáshoz való zöldségek tulajdonságaival, ízével, színével, formájával, hiszen saját maguk dolgozzák fel az otthonról hozott alapanyagokat.
– Kukoricamorzsolás, agyagozás közben a gyerekek speciális mozdulatkombinációkat sajátítanak el, így észrevétlenül, játékos keretek között készítjük fel őket az iskolára. Imitált szőlőskertben csőszjátékokat játszunk, énekeljük közben az ismert szüreti énekeket, a Lipem-lopom a szőlőt vagy az A kállói szőlőben-t. A készülődés már hetekkel korábban megkezdődött, a mondókákat, énekeket el kellett sajátítani, meg kellett ismerkedni a szőlő felépítésével és a hagyomány kialakulásával. A következőkben a Márton-napra készülünk – avatta be a Gyulai Hírlapot a 113 óvodás nevelésével foglalkozó intézmény életébe Fazekas Sándorné.

























