Nemrégiben hatályba léptek a párlatok magánfőzésére, valamint bérfőzésére vonatkozó új jövedékiadó-szabályok. Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra, 50 liter 86 fokos vagy 100 liter 43 fokos párlatot állíthat elő adómentesen.
Az otthon készített párlat továbbra sem ajándékozható. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni. Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, ilyen berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.
Az új szabályok érvénybelépésének alkalmából a gyulai Kisgazda Polgári Egyesület pálinkafőzési bemutatót tartott az udvarban, ahol a párlatfőzés összes folyamatát szemléltették, a beöntéstől a befokolásig. A jelenlévők végignézhették, hogy lesz a házi pálinkafőző rendszerben a cefréből fogyasztásra alkalmas igazi gyümölcspárlat.
Ezután lehet majd otthon főzni pálinkát, viszont a főzőnek birtokolnia kell a megfelelő ismereteket, például külön kell tudnia választani a mérgező rézelejét, a szesz felhasználható javát és a savanykás utólecsapódását. Ezen kívül pálinkát főzni csak megfelelő edénnyel és körülmények között, szakkönyvek elolvasása után, a balesetvédelmi előírásokat szem előtt tartva, józan fejjel szabad – mondta Balogh Lajos, a gyulai KPE elnöke.
A részletes szabályozás a Vám- és Pénzügyőrség honlapján olvasható, vagy személyesen a területileg illetékes regionális ellenőrzési központok adnak felvilágosítást, amelyek címéről és egyéb információkról a 06-40/346-262 telefonszámon lehet érdeklődni.

























