Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újra a helyén Erkel Ferenc szobra Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. K. • KULTÚRA • 2010. november 03. 18:00
Újra a helyén Erkel Ferenc szobra Gyulán
A rendhagyó ceremónia múltidézését korhű viseletek is segítették
A boldog békeidők hangulatában avatták fel az Erkel-szobrot. Fotó: Gyulai Hírlap Online

A boldog békeidők hangulata költözött városunk egyik legkisebb terére október 22-én, pénteken a restaurált Erkel-szobor újraavatási ünnepségén. A rendezvény szervezői, a Polgármesteri Hivatal Oktatási és Kulturális osztályának munkatársai több mint száz esztendővel forgatták vissza az idő kerekét, hogy 1896. június 26. napjának különleges pillanatait, a közadakozásból elkészült szobor avatásának egy-egy mozzanatát a mában, az újraavatás verőfényes délutánján megidézzék.

A rendhagyó ceremónia múltidézését korhű viseletek is segítették, s ahogy egykoron, most is megtöltötte a teret az ünnepre összegyűlt közönség, és az Erkel család leszármazottai is tiszteletüket tették a rendezvényen. Újra elhangzottak Somló Sándor Erkel Ferencz emlékezete című ódájának sorai, amelyet hajdan maga a költő, a Nemzeti Színház színművésze szavalt el a publikumnak.

Kónya István, a megyei közgyűlés alelnöke eredetiben idézte fel dr. Fábry Sándor alispánnak, a szoborbizottság elnökének köszöntő gondolatait, dr. Görgényi Ernő, városunk polgármestere pedig elődeit követve az öröm pillanataiban, megköszönte a szobor rekonstrukciós munkálataiban résztvevők fáradozásait. Kiss László éremművész Erkel-emlékérméjét vehette át Csőke Péter kőfaragó mester, Szőke Sándor szobrászművész és Megyeri Sándor, Gyula Város Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője. A rekonstrukciós munkálatok dokumentálásáért, kutatásokon alapuló segítő tanácsaiért Balla Tibornak is köszönetet mondott a polgármester.

Fodor György tanítványai, az Erkel Ferenc Gimnázium diákjai a korabeli sajtó híradásait osztották meg az ünneplőkkel, Perlaki Attila vezényletével az Erkel Ferenc Kamarakórus zeneköltőnk Szózatának dallamaival zárta az ünnepséget, ahol a városunk önkormányzatának támogatásával rekonstruált Erkel-szobor, Gyula ékessége megújhodva foglalta el régi helyét.

 

Dr. Görgényi Ernő és Kónya István leplezte le a szobrot. Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)