Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. augusztus 12. 10:00
A tök
Jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is
Képünk illusztráció

A tököt a spanyolok hozták Európába az 1500-as években. Az étkezési tök sokoldalú kultúrnövényünk, amelyet étkezési célra, takarmánynak és olajáért is termesztik.

A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfélétől, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély. Értékessé a C- és A-vitamin tartalma, valamint kiváló rost-anyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.

A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani is lehet úgy, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást.

A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de fitoszterol, D-, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is van benne. A fitoszteroloknak köszönhetően a tökmag jótékony hatást fejt ki a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra illetve a hólyagirritációra is.

A tökmagot is rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába és kenyérbe is. A pirított, sózott tökmag is kedvelt csemege.

A következő két ételt is szinte mindenki (cukorbeteg, fogyni vágyó, epe-, bélbeteg stb.) fogyaszthatja.

 

Tökfasírt

kb. 1 kg gyalult tök
2 dl tej
1,5 db zsemle
1 egész tojás
vöröshagyma

bors
kapor

A tejbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlével összekeverjük a gyalult tököt, beletesszük az egész tojást, borsot és sót ízlés szerint. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és a kaprot. Összedolgozzuk. Morzsába forgatjuk, és mint a fasírtot, kisütjük bő olajban. A húsevőknek is ízleni fog.

Energia:          1527 kcal
Fehérje:            26 g
Zsír:              109 g
Szénhidrát:        105 g

 

Tökfelfújt

A felfújtak, szufflék méltatlanul kiszorultak asztalunkról az elmúlt évtizedekben. Ez a fogás magában egy könnyű vacsora, némi körettel pedig egy fajsúlyos, önálló étkezés is lehet.

1 db közepes nagyságú zsenge tök
1 kis fej hagyma
1 doboz natúr joghurt
1-2 db tojás
4-5 baromfivirsli
1 evőkanál vaj
fehérbors

A tököt meghámozzuk, a húsát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk, és a vajon megpároljuk. Hozzátesszük a tökkockákat, és sóval, fehérborssal ízesítjük. Hirtelen lángon addig pároljuk, míg félig megpuhul. A párolt zöldséget lecsepegtetjük, a főzőlevet félretesszük. Közben a virslit karikákra vágjuk, a joghurtot pedig összekeverjük a felvert tojással.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, a virslivel elvegyített tököt beletesszük és leöntjük a tojásos joghurttal. Betakarva kb. 15 percre 200 fokos sütőbe toljuk. Önmagában is kiváló, de burgonyapürét is kínálhatunk mellé.

Energia:          1475 kcal
Fehérje:          68,2 g
Zsír:               94 g
Szénhidrát:       78,6 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)