A tököt a spanyolok hozták Európába az 1500-as években. Az étkezési tök sokoldalú kultúrnövényünk, amelyet étkezési célra, takarmánynak és olajáért is termesztik.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfélétől, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély. Értékessé a C- és A-vitamin tartalma, valamint kiváló rost-anyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.
A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani is lehet úgy, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást.
A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de fitoszterol, D-, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is van benne. A fitoszteroloknak köszönhetően a tökmag jótékony hatást fejt ki a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra illetve a hólyagirritációra is.
A tökmagot is rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába és kenyérbe is. A pirított, sózott tökmag is kedvelt csemege.
A következő két ételt is szinte mindenki (cukorbeteg, fogyni vágyó, epe-, bélbeteg stb.) fogyaszthatja.
Tökfasírt
kb. 1 kg gyalult tök
2 dl tej
1,5 db zsemle
1 egész tojás
vöröshagyma
só
bors
kapor
A tejbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlével összekeverjük a gyalult tököt, beletesszük az egész tojást, borsot és sót ízlés szerint. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és a kaprot. Összedolgozzuk. Morzsába forgatjuk, és mint a fasírtot, kisütjük bő olajban. A húsevőknek is ízleni fog.
Energia: 1527 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 109 g
Szénhidrát: 105 g
Tökfelfújt
A felfújtak, szufflék méltatlanul kiszorultak asztalunkról az elmúlt évtizedekben. Ez a fogás magában egy könnyű vacsora, némi körettel pedig egy fajsúlyos, önálló étkezés is lehet.
1 db közepes nagyságú zsenge tök
1 kis fej hagyma
1 doboz natúr joghurt
1-2 db tojás
4-5 baromfivirsli
1 evőkanál vaj
fehérbors
só
A tököt meghámozzuk, a húsát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk, és a vajon megpároljuk. Hozzátesszük a tökkockákat, és sóval, fehérborssal ízesítjük. Hirtelen lángon addig pároljuk, míg félig megpuhul. A párolt zöldséget lecsepegtetjük, a főzőlevet félretesszük. Közben a virslit karikákra vágjuk, a joghurtot pedig összekeverjük a felvert tojással.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, a virslivel elvegyített tököt beletesszük és leöntjük a tojásos joghurttal. Betakarva kb. 15 percre 200 fokos sütőbe toljuk. Önmagában is kiváló, de burgonyapürét is kínálhatunk mellé.
Energia: 1475 kcal
Fehérje: 68,2 g
Zsír: 94 g
Szénhidrát: 78,6 g
Jó étvágyat!