Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy szoborcsere története

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Balogh Dorottya • MAGAZIN • 2010. augusztus 12. 13:00
Egy szoborcsere története
A szobor kis kitérő után a Népkertben ma is (ránk) mosolyog
Wenckheim-szobor, Gyula

Göndöcs Benedek gyulai lelkész s a város országgyűlési képviselője kezdeményezte, hogy a „Gyula városában a vasúti indóházhoz vezető közlekedési út balján lévő büzhödt holt Körös medréből feltöltés által népkert alakíttassék”. A népkertben hiánypótló rendezvényteremként szolgáló pavilon építését is kieszközölték.

Békés megye közönsége 1886. május 17-i közgyűlésén fogadta el Göndöcs azon indítványát, hogy báró Wenckheim Béla szobra az építendő csarnokban legyen elhelyezve. Wenckheim Béla háromszoros főispánsága, a kiegyezés utáni belügyminisztersége, majd rövid ideig viselt miniszterelnöki tiszte egyaránt indokolta emlékének megörökítését. A közgyűlés a szoborra szánt 4879 forint 26 krajcárt kiutalványozta, s ezen összeget az apátplébános a saját zsebéből alaposan megtoldotta. 1889. július 7-én leplezték le Stróbl Alajos bronzszobrát. Az ünnepség délután öt órakor kezdődött, a rendezvényen részt vett az összes vármegyei és városi főtisztviselő, többek között Terényi Lajos főispán, Beliczey István volt főispán, Jancsovics Pál királyi tanácsos, alispán. „Midőn dicsőült báró Wenckheim Béla mellszobrát elhalálozásának tizedik évfordulóján szerencsénk van ünnepélyesen leleplezni, ugyanakkor Gyula városának népkerti díszcsarnokát is rendeltetésének átadjuk…” – mondta Göndöcs Benedek avatóbeszédében. Az ünnepi szónoklatok után a gyulai dalárda adott színvonalas koncertet, karnagya Niedermayer Antal kántor volt.

46 évvel később a Wenckheim-szobor helyére Gyula képviselőtestülete a népkert kialakítását kezdeményező és a közművelődési központként működő pavilon „atyjaként” számon tartott Göndöcs Benedek szobrát tervezte. A Wenckheim-szobor új helyre került: a „néhai” Békésmegyei Takarékpénztár (a mai Vízügyi Igazgatóság) előtti parkba. A szobor holléte sajnos ma ismeretlen. Az apátplébános emlékét megörökítő szobor elkészítésével, 3160 pengő végösszeggel, a gyulai Técsy Lászlót bízta meg a város. A Göndöcs-szobor avatására 1933. május 14-én, vasárnap délelőtt került sor. Az avatóbeszédet Lindenberger János apostoli kormányzó tartotta: „Göndöcs apát úr tüntette el ezt – a város belsejében húzódó – maláriafészket, alakította át népkertté, nem törődve sokaknak csípős és néha ízetlen bírálgatásával.” Az ünnepség búcsúmondata méltó volt az apátplébános emlékéhez: „…Szeressük a szobrot s becsüljük ezt meg, akkor a Szent Kereszt temető sírhalma alól visszadobban Göndöcs Benedek apát úr nemes szíve, mely e város lakóit, jó híveit és a magyar hazát oly önzetlenül szerette.” Az ünnepséget az Erkel dalárda által előadott Himnusz zárta.

A szobor kis kitérő után a Népkertben ma is (ránk) mosolyog.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)