Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Könnyű húsételek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. június 05. 15:00
Könnyű húsételek
Göngyölt darált hús és zöldséges rizzsel töltött fasírthasáb
Képünk illusztráció

A következő két  húsételt nemcsak az egészségeseknek ajánlom. Fogyaszthatják azok is, akik diétára szorulnak. Mivel az alufólia segítségével egy zsírszegény sütési módot alkalmazunk, az elkészült étel könnyen emészthető és egészségesebb lesz, mint a bő zsiradékban sült változatok.

 

Göngyölt darált hús

80dkg darált hús (lehetőleg csirke vagy pulykamell) 
2 zsemle vagy 2 szelet kenyér 
2db tojás 
10dkg vékonyra szeletelt sonka
20dkg sajt ( lehet szeletben vagy reszelve) 
olaj 
só 
frissen őrölt bors vagy borsikafű,
petrezselyem zöld

A húst összedolgozzuk a tojásokkal, a zsemlével és a fűszerekkel. Egy alufóliadarabot megolajozunk, és körülbelül jó 1cm-es vastagságban a húst ráterítjük. Erre pakoljuk a sonkát, majd a sajtot. Óvatosan a húst feltekerjük a fóliába, majd a sütőbe tesszük. A sütési idő körülbelül 60 perc. Ezt követően a fóliából kibontjuk a tekercset és egy kicsit még visszatesszük, hogy a hús egy kicsit megpiruljon. Hidegen, melegen, párolt zöldséggel, salátával egyaránt kínálható, de szendvicset is készíthetünk belőle.

(A sonka helyett használhatunk zöldséget is: párolt gomba, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, spárga, brokkoli, vastag húsú paprika, kevés kemény paradicsom, kukorica, karalábé, zeller.)

Energia:              324 kcal/ adag
Fehérje:             34,7 g
Zsír:                15,8 g
Szénhidrát:         10,18 g

 

Zöldséges rizzsel töltött fasírthasáb

50dkg darált hús
2 zsemle
1 tojás
2 kiskanál magos mustár
15dkg rizs
5dkg reszelt sajt (lehet füstölt sajt is)
50dkg mirelit zöldség
1 cs. újhagyma
2 fej vöröshagyma
1 cs. újhagyma
fokhagyma
fűszerpaprika
őrölt bors

kevés olaj
kevés zsemlemorzsa

A rizst majdnem puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, a felét a darált hússal, a tojással, a kinyomkodott zsemlékkel és a fűszerekkel összekeverjük. A maradék vöröshagymához adjuk a zöldséget, az újhagymát és majdnem puhára pároljuk, befűszerezzük, majd hozzákeverjük a rizst és a sajtot. Egy fólián szétterítjük a húsmasszát, és erre rakjuk a zöldséges rizst, majd feltekerjük, mint a rétest és tepsibe fektetjük. Kevés zsemlemorzsával megszórjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb.1 órán át sütjük.

Energia:              496 kcal/ adag
Fehérje:             40,3 g
Zsír:                   9 g
Szénhidrát:            60 g

A húsételek körettel együtt kb. 1500-1800 Ft-ba kerülnek.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM