A Magyar Táplálkozási Fórum 12 pontban fogalmazta meg az egészséges táplálkozás ismérveit. Ennek egyike, hogy legyen változatos az étrendünk, mind nyersanyag felhasználás, mind ételkészítés terén.
Íme néhány ötlet, hogy a megszokott alapanyagokból is lehet többféle variációt készíteni.
Töltött pecsenyék
Gyümölcsös töltött sertés dagadó
80dkg sertés dagadó
10dkg gomba
1 csirkemáj
1 tojás
1 főtt tojás
5dkg aszalt szilva
1db zsemle
1/2 dl olaj
só, őrölt szegfűbors, őrölt szerecsendió
A töltelékhez a zsemlét vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, és apróra vagdaljuk. Sóval, szegfűborssal, szerecsendióval ízesítjük, a nyers tojással alaposan kikeverjük, majd az apró kockára vagdalt, leforrázott gombát, csirkemájat, a megáztatott, apróra vágott aszalt szilvát és a főtt tojást hozzáadjuk. A húst besózzuk, és a közepén hosszában felszúrjuk, a nyílást óvatosan kitágítjuk, a tölteléket belenyomkodjuk. A nyílást hústűkkel lezárjuk, vagy bevarrjuk. Vékonyan olajozott tepsibe fektetjük és a sütőben mérsékelt tűzön kb. egy óráig sütjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk. Nagyon finom párolt brokkolival, sült almával és párolt aszalt szilva körettel.
Energia: 4500 kcal
Fehérje: 158,8 g
Zsír: 401 g
Szénhidrát: 72,6 g
Ez a töltött hús kb. 1400-1600Ft.
Göngyölt sertésszelet
50dkg sertéscomb
20dkg darált sertéshús
60dkg kelkáposzta
40dkg főtt sárgarépa
1 tojás
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2dl olaj
só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika
A kelkáposztáról hat szép nagy levelet lebontunk, és a vastag középső erét levékonyítjuk és leforrázzuk. A maradék káposztát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és a körethez használjuk. A sertéscombot négy egyforma szeletre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd beborítjuk a forrázott kellevelekkel. A darált húst a tojással, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, meg egy kevés sóval összegyúrjuk, és a hússzeletekre kenjük. Erre fektetjük a szintén káposztalevelekbe csavart sárgarépákat. A hússzeleteket egyenként feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Vékonyan olajozott tepsibe fektetjük és a sütőben mérsékelt tűzön kb. 50-60 percig sütjük.
A körethez a tepsiben maradt pecsenyelevet egy serpenyőbe átöntjük. A cikkekre vágott vöröshagymát, a maradék karikákra vágott sárgarépát és a félretett, feldarabolt kelkáposztát erős lángon üvegesre sütjük, sóval, köménnyel, apróra darabolt fokhagymával ízesítjük, és állandóan keverve megpároljuk.
Energia: 1853 kcal
Fehérje: 143 g
Zsír: 98,5 g
Szénhidrát: 90,2 g
Ez a tekercs 1000-1200Ft-ból elkészülhet.
Parajos töltött dagadó
80dkg sertésdagadó
1/2 csomag mélyhűtött paraj
1 nyers
1 főtt tojás
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
só, bors
A parajt felengedjük és kinyomkodjuk, Majd összedolgozzuk a nyers tojással, az apró kockára vágott főtt tojással, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és a hosszában felszúrt dagadóba töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk. A húst kívülről megsózzuk, majd vékonyan olajozott tepsibe tesszük. Mérsékelt tűzön kb. 50-60 percig sütjük.
Energia: 3732 kcal
Fehérje: 112,6 g
Zsír: 366 g
Szénhidrát: 6,9 g
Kb. 1200-1300Ft–ba kerül.
Jó étvágyat!

























