Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mikroszkóp fotók a Pándyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2010. április 30. 10:00
Mikroszkóp fotók a Pándyban
Május közepéig látható az Aesculap Fotóklub kiállítása
Bagyinszki Zoltán mondott köszöntőt a kiállításon. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Május közepéig látható A tudomány képei és a képek tudománya című kiállítás  a Pándy Kálmán Kórház Igazgatósági épületében. A tárlaton a Semmelweis Egyetem Kiváló Együttes címmel kitüntetett Aesculap Fotóklubja mutatta be elmúlt héten dr. Gerendás Mihály és Chappon István kristályfotóinak digitális módszerrel készült változatát. A kiállítást Szarvassy Imre, a fotóklub elnöke nyitotta volna meg, de sajnos hirtelen megbetegedése miatt köszöntő gondolatait levélben juttatta el a megjelentekhez.  Kiderült, az 53 éve működő fotóklub  9 világhírű fotóművészt nevelt ki az évek során.

 

Szarvassy Imre, a S. E. Aesculap Fotóklub elnökének köszöntő levele:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégeink!

Az 53 éve megszakítás nélkül dolgozó fotóklubunk, amely S. E. Aesculap Fotóklub nevet viseli, 1989-ben a Művelődési Minisztériumtól a Kiváló Együttes címet kapta, addig végzett fotókulturális munkássága elismeréséül.

Az eltelt idő alatt kilenc fotóművészt nevelt ki az Aesculap Fotoklub, akik világhírre tettek szert munkásságuk révén.

Mivel már több művészeti csoport működött az Egészségügyi Szakszervezetben, dr. Gerendás Mihály egyetemi tanárt, Kossuth-díjas biokémikust kérték fel arra, hogy mint elnök szervezze meg a fotószakkört, Bizaglich Jenőt pedig a klubtitkári teendők ellátására kérték fel. Zárójelben jegyzem meg, hogy dr. Gerendás tanár úr korábban Szegeden, dr. Szent-Györgyi Albert professzor úr tanársegédjeként és barátjaként dolgozott.

A Gerendás tanár úr vezetése alatt a fotószakkör oly sikeresen és gyorsan ívelt felfelé az ismertség horizontján, hogy igen rövid idő alatt elérte a fotóklub megkívánta grádust. Ekkor az orvosi egyetem vette át a felügyeletet és anyagi támogatását az immáron Aesculap nevet viselő fotóklubnak. Az elnevezés a görög mitológiából, az Asclepios, az orvos isten szóból származik. Gerendás tanár úr magas képzettségére vall, hogy ezt a nevet választotta a klubnak, mert ezzel is azt akarta hangsúlyozni, hogy egy egészségügyi felsőoktatási intézmény fotóklubja vagyunk. Mivel Gerendás tanár úr kiválóan rajzolt is, ő szerkesztette meg a klub falon látható logóját, amit levélpapírok fejléceként, meghívón és plakáton is használunk.

Szent-Györgyi professzor úrnál, a laboratóriumban Miska bácsi feladatai közé tartozott a mikroszkópfotózás. Így gyűlt össze egy hatalmas anyag. Mivel Gerendás tanár úr nemcsak tudós volt, hanem művészi vénával is rendelkezett, észrevette a mikroszkóp látóterében a művészi mondanivalóját az egyes felvételeknek. S ezzel kezdetét vette a hazai művészi mikroszkópos fotózás.

A klubesteken, majd amikor híre ment ezen diavetítési esteknek, a festők, grafikusok kézről kézre adták őt és először monoban mutatta be, tehát egy diavetítőre vetítve ezt az érdekes és különleges színű, formájú vegyszer-  és  gyógyszerkristály-felvételekről készült fotókat.

Egy alkalommal olyan vetítést csinált klubunkban, hogy előre felírta magának az általa asszociált képcímeket, 40 darabot és kérte a klubtagokat, vetítés alatt mondjanak az egyes diákra címeket, a 40-ből 35-ször ugyan azt a címet adták a nézők, mint amit előre leírt magának Gerendás elnök úr. Óriási siker volt.

Gerendás Tanár úr polarizációs mikroszkóppal dolgozott, amely kissé lágyabb, mint a később dr. Lovas Béla tanár úr által felfedezett, a németek által elfelejtett, német fizikus Julius Rheinberg fényfestési eljárása. Ezt Miska  bácsi egyik tanítványa haszmálta Chappon István klubtársunk, aki az élet más területén dolgozott, vegyész akart lenni, de nem vették fel. Beiratkozott Lovas tanár úr tanfolyamára és ő is a művészi mikroszkópos fotózással jegyezte el magát s mint a kémia iránt érdeklődő, ő is a különböző vegyszereket és gyógyszereket fotózta, csak más módszerrel.

E fotótárlattal ma rájuk emlékezünk, s annyiban fejlesztettük tovább e témát, hogy egy klubtársunk, aki grafikus és fotóművész, megcsinálta az eredeti fotók digitális változatát, s ezt mutatjuk be itt Önöknek tisztelt vendégeink a gyulai Pándy Kálmán kórház aulájában, amely tárlatot három hétig láthatják a különleges fotók iránt érdeklődő nézők.

Gerendás tanár urat a Magyar Fotóművészek Szövetsége is tagjai közé választotta még életében, ugyanis a művészi mikroszkópfotózást tovább fejlesztette a diaporáma vetítési módszerrel. A technika házában a francia Kodak Pathé cég mutatta be 1968-ban e módszert.

Miska bácsi a vetítés után odament a készülékhez, megnézte, és egy hét múlva hívott engem telefonon, hogy jöjjek át hozzá megnézni az első diaporáma készüléket, melyet ő készített. Csak arra kért, hogy szerezzek egy elektrotechnikust, mert ő nem kézzel, hanem magnóval akarja a vetítést vezérelni. Ez sikerült is nekem, egy éjszakai bárban akadtam a technikusra és így készült el az első hazai komplett diaporámavetítő berendezés.

Ezután Gerendás tanár úr elkészítette az első diaporáma-programot is, melynek címe „Barangolás a mikrokozmoszban”, amelynek egyik érdekessége, hogy a húsz perces anyagban egyetlen élő személy sem szerepel, csak mikroszkopikus kristályképek. A föld keletkezésétől az atombomba felrobbanásáig. E diaporáma anyag 3000 bemutatót ért meg hazai és külföldi viszonylatban.

Azt remélve, hogy a mai kiállításunkkal tudunk Önöknek sok újat és érdekeset mutatni, szeretnék köszönetet mondani a Pándy Kálmán kórháznak, hogy bemutatkozási fórumot adott a az Aesculap Fotóklunak, Székely Aladár Fotóklubnak a szervezésért, Bagyinszki Zoltánnak és Bánfi Barnának, dr. Godó Ferenc főigazgatónak, hogy ezen tárlat megrendezésében is jelentős támogatást adott fotoklubunknak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önöknek köszönöm a nagyszámú érdeklődést. Ezen gondolatok jegyében az Aesculap Fotoklub „ A tudomány képe és a kép tudománya” című kiállításunkat megniytom. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)