Fotó: pixabay.com
Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol a természetben található legerősebb fertőzés gátló anyag. A középkorban is sérülések gyógyítására használták, és fertőzések ellen vetették be sikeresen a növényt. Tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vasat és mangánt, cinket, káliumot, rezet, bórt, valamint C- és A-vitamint tartalmaz, ami segíti az immunrendszer működését. Jótékonyan hat az emésztésre is. Ezen kívül enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja.
Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.
Paradicsomos hús
Hozzávalók (5 adag):
- 80 dkg csirkemell filé
- 40 dkg hámozott paradicsom (1 konzerv)
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg magozott olívabogyó
- 3 evőkanál szárított szurokfű (oregano)
- 4 evőkanál olaj
- só
- bors
A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, vastag szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 30 percig állni hagyjuk. A paradicsomot a feldarabolt fokhagymával együtt botmixerrel pürésítjük, hozzákeverünk 4 evőkanál olajat, 2 evőkanál oregánót, és sóval, borssal ízesítjük. A csirkemellet tűzálló tálba tesszük, köré szórjuk az olívabogyókat. Ráöntjük a mártást, meglocsoljuk olajjal, majd a 180 C fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ezután magasabb hőmérsékleten további 10-15 percig pirítjuk. Főtt tésztával tálaljuk.
- Energia: 2098 kcal
- Fehérje: 188 g
- Zsír: 128 g
- Szénhidrát: 28 g
Egészségükre!