Fotó: pixabay.com
Gazdag béta-karotinban, de fehérje, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalma is jelentős. Értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Tápanyagai és antioxidáns vegyületei miatt daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Az édesburgonya gumóit ugyanúgy elkészíthetjük, mint a burgonyát, azaz sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle.
Édesburgonyás pogácsa
Hozzávalók:
- 30 dkg batáta
- 1 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 50 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál vaj
- 10 dkg sajt
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- só
A batátát meghámozzuk, megmossuk, majd egyforma méretű kockákra vágjuk, és bő, sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és még melegen simára törjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztbe belekeverünk 1 teáskanál sót, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, vajat, a kihűlt édesburgonya-pürét és az élesztős tejet. Fényes, sima tésztát dagasztunk belőle. (Ha szükséges, még lisztet vagy tejfölt adjunk a tésztához.) A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 60-80 percre tegyük félre, amíg a duplájára kel. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Ezután a tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ismét pihentetjük kb. 30 percig. Ezután kenjük meg a pogácsákat felvert tojással, tetejére sajtot szórunk. 180 fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig szép aranybarnára sütjük.
- Energia: 2906 kcal
- Fehérje: 105,1 g
- Zsír: 70,1 g
- Szénhidrát: 549,6 g
Egészségükre!