Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az alma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. december 15. 13:00
Az alma
Szalai Ilona dietetikus rovata

Naponta egy alma az orvost távol tartja – szól a mondás. A gyümölcsöt már az ókorban is nagy becsben tartották. Régen a karácsonyi vacsora fontos alkotója volt.

Fotó: pixabay.com

Az alma A-, B-, C- vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Pektin (rost) tartalma segíti az anyagcserét, savtartalma pedig gyorsítja a bél mozgását, így serkentve az emésztést. Mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatással van. Véd a daganatok kialakulásával szemben, mert a pektin megköti a bélben a rákkeltő- és méreganyagokat. Az almahéjban található cellulóznak béltisztító hatása van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és magas káliumtartalma miatt jó a magas vérnyomás és szívbetegségek megelőzésére is. Magas foszfortartalma jótékonyan hat az agyra és az idegekre.

Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen, és héjával együtt fogyasszuk!

Az alma számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek...stb. Szárított almahéjból készíthetünk teát, ami hatásos különböző hurutokra, bél- és gyomorbántalmakra is. Ha az almahéjat egy éjszakán át egy tál vízben áztatjuk, kellemes italt kapunk reggelre.

 

Kekszes almás süti sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 50 dkg négyszögletű keksz
  • 1,5 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 12 evőkanál víz
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 20 dkg vaj

Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd lábosba rakjuk. Rászórjuk a cukor 2/3 részét, 4 evőkanál vizet, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Közben a vaníliás pudingporokat a maradék cukorral és 8 evőkanál vízzel összekeverjük, az almához öntjük, majd kevergetve 5 percig főzzük. Ezután egy kb. 25-30 cm-es tepsit kirakunk a kekszek felével, ráöntjük a meleg almakrémet, elsimítjuk a tetejét és elrendezzük rajta a maradék kekszeket. A kakaóport a porcukorral, 4 evőkanál vízzel és a langyos vajjal összekeverjük, kicsit felmelegítjük, és a kekszekre öntjük. 4-5 órára, de akár egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap felszeleteljük és tálaljuk.

  • Energia: 5890 kcal
  • Fehérje: 53,7 g
  • Zsír: 211,4 g
  • Szénhidrát: 959,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)