Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A datolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. december 08. 19:00
A datolya
Szalai Ilona dietetikus rovata

Karácsony környékén jelennek meg az üzletekben a kicsomagolt aszaltgyümölcs paletták, így a datolyával is főleg ebben az időben találkozunk. A datolyának igaz, hogy rendkívül magas a cukortartalma, de ennek ellenére mégis ehetünk belőle néhány szemet.

Fotó: pixabay.com

Ugyanis jelentős a B-vitamin, kalcium, magnézium, réz és cink tartalma. Rosttartalma sem lebecsülendő, ami serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas. Növényi hormontartalmának (fitosterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.

Az arab konyhában szárnyas-, halételek mellé, illetve sütemények készítésére is felhasználják. Lekvárt is készítenek belőle.

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál
  • ½ mokkáskanál fahéj
  • 10 dkg kimagozott, kisebbre vágott datolya
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 250 ml kefir
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál olaj

Egy tálban először a száraz hozzávalókat jól elkeverjük, majd külön a kefirt a tojással és az olajjal. Ezután a szárazanyagokkal is jól összekeverjük. Ha kicsit tömörnek találjuk a masszát, akkor adjunk hozzá még egy kis kefirt. Cukrot nem teszünk bele, mert a gyümölcsben található cukor elegendő ahhoz, hogy kellemesen megédesítse a gyümölcskenyerünket. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, és kb. 150 fokra előmelegített sütőben, és 35-40 percig sütjük.

  • Energia: 2152 kcal
  • Fehérje: 54,5 g
  • Zsír: 84,5 g
  • Szénhidrát: 280,5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)