Ugyanis jelentős a B-vitamin, kalcium, magnézium, réz és cink tartalma. Rosttartalma sem lebecsülendő, ami serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas. Növényi hormontartalmának (fitosterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Az arab konyhában szárnyas-, halételek mellé, illetve sütemények készítésére is felhasználják. Lekvárt is készítenek belőle.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál só
- ½ mokkáskanál fahéj
- 10 dkg kimagozott, kisebbre vágott datolya
- 5 dkg durvára vágott dió
- 250 ml kefir
- 1 db tojás
- 2 evőkanál olaj
Egy tálban először a száraz hozzávalókat jól elkeverjük, majd külön a kefirt a tojással és az olajjal. Ezután a szárazanyagokkal is jól összekeverjük. Ha kicsit tömörnek találjuk a masszát, akkor adjunk hozzá még egy kis kefirt. Cukrot nem teszünk bele, mert a gyümölcsben található cukor elegendő ahhoz, hogy kellemesen megédesítse a gyümölcskenyerünket. A masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, és kb. 150 fokra előmelegített sütőben, és 35-40 percig sütjük.
- Energia: 2152 kcal
- Fehérje: 54,5 g
- Zsír: 84,5 g
- Szénhidrát: 280,5 g
Jó étvágyat!