Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cékla

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. november 10. 14:00
A cékla
Szalai Ilona dietetikus rovata

A cékla tápanyagtartalmának köszönhetően az egyik legfontosabb élelmi anyagunk.

Fotó: pixabay.com

B2-, B1-, C-vitamin, biotint, folsav mellett jelentős a kálium, magnézium, kalcium, cink, vas, mangán és a szeléntartalma is. A benne lévő béta-karotin és flavonoid vegyületek nagyon jó antioxidáns hatásúak, támogatják az immunrendszert. A vérszegénység megelőzésében a vas, cink és mangán tartalma segít, ami serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal javul a vér oxigénfelvevő-képessége. 

Élelmi rostjai főleg vízben oldódó pektinek, amik elősegítik a jó bélműködést. Kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. 

 

Fokhagymás sült cékla

Hozzávalók:

  • 80 dkg cékla
  • 2 evőkanál méz
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 3 ág kakukkfű
  • bors

A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Belehalmozzuk egy tepsibe. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire szedjük és a céklára szórjuk. Megszórjuk sóval, őrölt borssal, majd meglocsoljuk az olajjal elkevert mézzel. Alaposan összeforgatjuk. A kakukkfű ágat is rátesszük, és letakarjuk alufóliával. 200 fokos sütőben kb. 1óra alatt megsütjük.

  • Energia: 730 kcal
  • Fehérje: 11,5 g
  • Zsír: 30 g
  • Szénhidrát: 93 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)