B2-, B1-, C-vitamin, biotint, folsav mellett jelentős a kálium, magnézium, kalcium, cink, vas, mangán és a szeléntartalma is. A benne lévő béta-karotin és flavonoid vegyületek nagyon jó antioxidáns hatásúak, támogatják az immunrendszert. A vérszegénység megelőzésében a vas, cink és mangán tartalma segít, ami serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal javul a vér oxigénfelvevő-képessége.
Élelmi rostjai főleg vízben oldódó pektinek, amik elősegítik a jó bélműködést. Kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő.
Fokhagymás sült cékla
Hozzávalók:
- 80 dkg cékla
- 2 evőkanál méz
- 1 fej fokhagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 3 ág kakukkfű
- só
- bors
A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Belehalmozzuk egy tepsibe. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire szedjük és a céklára szórjuk. Megszórjuk sóval, őrölt borssal, majd meglocsoljuk az olajjal elkevert mézzel. Alaposan összeforgatjuk. A kakukkfű ágat is rátesszük, és letakarjuk alufóliával. 200 fokos sütőben kb. 1óra alatt megsütjük.
- Energia: 730 kcal
- Fehérje: 11,5 g
- Zsír: 30 g
- Szénhidrát: 93 g
Egészségükre!