Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. szeptember 22. 14:00
A burgonya
Szalai Ilona dietetikus rovata

A burgonya az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségünk. Lehet belőle leves, főzelék, köret, saláta, tálalhatjuk sütve, főzve, töltve, felhasználhatjuk kenyér, gombóc, nudli és egyéb tészták alkotórészeként, főzelékek, krémlevesek sűrítő anyagaként, tartalmas egytálételek összetevőjeként.

Fotó: pixabay.com

A burgonya legnagyobb mennyiségben szénhidrátot (főleg keményítőt) tartalmaz. A benne lévő fehérje ugyan nem teljesértékű, de lizin és triptofán tartalma miatt mégis értékes. Kiemelendő még C-, B1-, B2-vitamintartalma is. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink), illetve emésztést segítő ballasztanyag is van benne.

Vitamintartalma a tárolás alatt és az ételkészítés során csökken. A burgonyagumó vitamin- és ásványi anyag tartalmát megfelelő elkészítéssel megóvhatjuk. Héjában sütve vagy főzve jobban megőrzi értékes összetevőit, de hosszabb az elkészítési ideje. (A meghámozott, fölaprított burgonya rövidebb idő alatt megfő vagy megsül, de akár 75 százalékkal is csökkenhet az étel ásványi anyag tartalma.)

A burgonyát nemcsak élelmezési célra használhatjuk. A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelhetünk.

 

Öregtarhonya

Hozzávalók (4 adag):

  • 30 dkg lebbencs tészta
  • 80 dkg burgonya
  • 14 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír

 

A szalonnát a hagymát és a paradicsomot kis kockákra felvágjuk. A burgonyát megtisztítjuk és szintén kockára vágjuk. A szalonnát a zsíron töpörtyűre pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. Ebben a zsírban megpirítjuk a tésztát, majd ezt is kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tésztát és a burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és a paprikát is belekarikázzuk. Fedő alatt, kis lángon mindent puhára párolunk. Ha elkészült, belekeverhetjük a félretett sült szalonnakockát. Ízlés szerint hagyhatunk alatta levet, a tészta kihűlve úgyis felszívja mindet.

  • Energia: 3060 kcal
  • Fehérje: 129,6 g
  • Zsír: 165,2 g
  • Szénhidrát: 348,8 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)