Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az őszibarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. június 23. 14:00
Az őszibarack
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet.

Fotó: pixabay.com

Az őszibarack rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és javítja a vérkeringést, valamint segít megelőzni a stroke és a szívbetegségek kialakulását. Magas magnézium- és szeléntartalmának hála ugyanis javítja a közérzetet, felfrissít és nyugtató hatása is van, így képes csökkenteni a vérnyomást.

Az őszibarack nagy része víz, ezért jól oltja a szomjat is. Sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, ami antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és a szemünk egészségéhez hozzájárul.

Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. B-vitamin- és biotin-tartalmánál fogva kiváló haj- és bőrszépítő.

Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, de süteményekben, gyümölcssalátákba is kedvelt. Sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk.

Őszibarackos bulgur

Hozzávalók (4 adag):

  • 18 dkg bulgur
  • 3 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 3 db őszibarack
  • jégsaláta
  • magvak (szezám, len, napraforgó)
  • 20 dkg gomolya sajt

Öntethez:

  • 3 teáskanál olívaolaj
  • 3 teáskanál almaecet
  • 3 teáskanál balzsamecet
  • 1-2 teáskanál méz
  • bors

A bulgurt feltesszük főni egy kis sóval, és kétszeres mennyiségű vízzel 10 percig. 10 perc után elzárjuk a gázt, és még 2-3 percig fedő alatt hagyjuk puhulni. Közben megtisztítjuk a salátát, összetépkedjük; apró darabokra vágjuk a megmosott paradicsomot, paprikát, uborkát és őszibarackot  is. A magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk. A bulgurt, a zöldségeket és a barackot  összeforgatjuk, leöntjük az összekevert öntettel és megszórjuk a magvakkal. Végül a kis kockákra vágott gomolyasajtot is hozzáadjuk.

  • Energia: 1866 kcal
  • Fehérje: 72,1 g
  • Zsír: 64,3 g
  • Szénhidrát: 266,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)