Az őszibarack rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és javítja a vérkeringést, valamint segít megelőzni a stroke és a szívbetegségek kialakulását. Magas magnézium- és szeléntartalmának hála ugyanis javítja a közérzetet, felfrissít és nyugtató hatása is van, így képes csökkenteni a vérnyomást.
Az őszibarack nagy része víz, ezért jól oltja a szomjat is. Sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, ami antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és a szemünk egészségéhez hozzájárul.
Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. B-vitamin- és biotin-tartalmánál fogva kiváló haj- és bőrszépítő.
Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, de süteményekben, gyümölcssalátákba is kedvelt. Sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk.
Őszibarackos bulgur
Hozzávalók (4 adag):
- 18 dkg bulgur
- 3 db paradicsom
- 3 db paprika
- 1 db kígyóuborka
- 3 db őszibarack
- jégsaláta
- magvak (szezám, len, napraforgó)
- 20 dkg gomolya sajt
Öntethez:
- 3 teáskanál olívaolaj
- 3 teáskanál almaecet
- 3 teáskanál balzsamecet
- 1-2 teáskanál méz
- só
- bors
A bulgurt feltesszük főni egy kis sóval, és kétszeres mennyiségű vízzel 10 percig. 10 perc után elzárjuk a gázt, és még 2-3 percig fedő alatt hagyjuk puhulni. Közben megtisztítjuk a salátát, összetépkedjük; apró darabokra vágjuk a megmosott paradicsomot, paprikát, uborkát és őszibarackot is. A magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk. A bulgurt, a zöldségeket és a barackot összeforgatjuk, leöntjük az összekevert öntettel és megszórjuk a magvakkal. Végül a kis kockákra vágott gomolyasajtot is hozzáadjuk.
- Energia: 1866 kcal
- Fehérje: 72,1 g
- Zsír: 64,3 g
- Szénhidrát: 266,4 g
Egészségükre!