Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rózsabajok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. június 23. 13:00
Rózsabajok
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A rózsáink leveleit alattomos elemek rendszeresen megrágják, de még nem is akárhogyan: mintát rágnak bele, különféléket! Ezek a szabóméhek, amelyek szinte teljesen le tudják kopaszítani a rózsatöveket. Ami még igen pofátlan dolog tőlük, hogy a beteg leveleket nem bántják!

Micsoda dolog ez, kérem!? A fekete foltos sárguló leveleket nem bántják, viszont ez a betegség gyorsan terjed a rózsáinkon. Diplocarpon rosae a támadó neve! Topsin-Metil, Cuproxat, Folicur Solo valamelyike jó a betegség ellen, de lehet váltogatni is ezeket a szereket, hisz tíznaponként meg kell ismételni a permetezést.

Természetesen a szabóméheknek se hagyjunk nyugtot, egy kis Mospilannal „ébresszük fel” őket. Javaslom a felszívódás elősegítésére a Nonit hozzáadását, pár cseppet kell adagolni tízliterenként.

Természetesen a maradék vegyszert más dísznövényünkre is kijuttathatjuk, amennyiben levéltetvek vagy egyéb rágó kártevők megjelentek. A bekevert vegyszert semmilyen körülmények közt se tároljuk, azonnal juttassuk ki a növényekre, majd a permetezőt feltétlen mossuk ki!

A várható nagy meleg miatt öntözzük gyakran a pázsitunkat, hogy megőrizzük frissességüket. A közelmúltban ültetett fákat, cserjéket is öntözzük, mert könnyen áldozatul eshetnek a meleg napoknak, ha nem eléggé nedves a talajuk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)