Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Világhírű szobrász- és ötvösművész alkotásai a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. június 22. 10:25
Világhírű szobrász- és ötvösművész alkotásai a Kohán Képtárban
Kepenyes Pál tárlatát ma 18 órakor nyitják meg a Kohán Képtárban

A három éve, 95 esztendősen elhunyt világhírű, Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész, Kepenyes Pál munkáiból nyílik kiállítás június 22-én a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan, A napfény szerelmese címmel a gyulai Kohán Képtárban.

A tárlatot beharangozó közleményben idézték Liska Andrást, a fürdővárosi kiállítóhelyek szakmai munkáját segítő közgyűjtemény, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetőjét, aki kiemelte: az elmúlt években tudatosan kerestek a turisztikai főszezonra kimagasló minőségű, a városba látogató turisták számára is érdekes tárlatokat a képtárba.

A szakember szerint a Kondoroson született alkotó túlzás nélkül nevezhető a nyugati világ egyik legnépszerűbb szobrászának, ötvösének. Művei megtalálhatók mexikói és amerikai múzeumokban, egyúttal amerikai elnökök és feleségeik, valamint világhírű színművészek tulajdonában.

„Hatalmas lehetőség a Kohán Képtár számára, hogy egy ilyen páratlan anyagnak adhat otthont bő két hónapon keresztül” – fogalmazott.

A közleményben felidézik: a 2021-ben Acapulcóba elhunyt Kepenyes Pál a mexikói becsületrend és más magas rangú kitüntetések birtokosa, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja volt. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán tanult, innen „osztályidegenként” távoznia kellett. 1950-ben koholt vádakkal letartóztatták. 1956-ban – a márianosztrai lakosoknak köszönhetően – szabadult, és részt vett a forradalomban. November 21-én távozott Magyarországról, majd Acapulcóban telepedett le. Szobrokat, monumentális alkotásokat és ékszereket is készített, utóbbiak a Conan a barbár című filmben is megjelennek.

Liska András kifejtette: Kepenyes Pál munkái közelében vagy azokat kézbe véve különös energiák, életszerű érzelmi áramok hatnak a szemlélőre. Magától értetődő, ahogyan az alkotó ezekhez a maga teremtette tárgyakhoz vagy tárgyakról szól – a játékába pedig a szemlélőt is bevonja azzal, hogy engedi megmozdítani, újabb és újabb pózokba merevíteni szobrait – tette hozzá.

Rámutatott: a művész egyes sorozatai, mint a Szekvenciák, az Összetört Világ, a Vivosok (vagyis élőlények) a szobrászművészeten belül más-más világot jelenítenek meg.

A közleményben hangsúlyozták: a szeptember 1-jéig Gyulán vendégeskedő kiállítássorozat a művész formabontó és egyedülálló alkotásainak népszerűsítésére jött létre. A tárlatot szombaton 18 órakor nyitják meg a Kohán Képtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)