Fotó: pixabay.com
A vason kívül kalcium, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, réz és cink található benne. Jó hatással van a koleszterinszintre, segít stabilizálni a vércukorszintet, a benne található riboflavinnak köszönhetően még a migrénes rohamokat is enyhíti. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat. Béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, így erősíti az immunrendszert. Ásványi anyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek.
Rostanyagai a vastagbél egészséges működését segítik, így a béldaganatok megelőzésében is szerepet játszanak. A rostok csökkentik a koleszterinszintet, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. A zöldbab sok étel alapanyaga. Készíthetünk belőle levest, salátát, csőben sültet, lecsót stb.
Sajtos- tejfölös zöldbab
Hozzávalók
- 40 dkg zöldbab
- 2 db tojás
- 3,3 dl tejföl
- só
- bors
- petrezselyem
- snidling
- 20 dkg reszelt sajt
A zöldbabot megtisztítjuk, végeit levágjuk és enyhén sós vízben előfőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat felverjük, elkeverjük benne a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel és snidlinggel ízesítjük, majd elkeverjük benne a reszelt sajt felét. Egy tűzálló tálat kevés olajjal kikenünk, elterítjük benne a zöldbabot, leöntjük a mártással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Energia: 1700 kcal
- Fehérje: 84 g
- Zsír: 128 g
- Szénhidrát: 45 g
Egészségükre!