Fotó: pixabay.com
A zöld növényi részei jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. Mangán- és réztartalma segíti a vér- és az egészséges csontszövet képzését, támogatja az immunrendszert. Cseranyagai és illóolajai jó szélhajtó, étvágyjavító és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ismert vizelethajtó hatása is. A bazsalikom leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert. Antibakteriális hatása miatt köhögésnél és torokgyulladásoknál öblögetőként alkalmazzák. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.
A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere saláták, tésztafélék, hús- és halételek, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítője.
Bazsalikomos-paradicsomos csirkemell
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell
- 2 db nagyobb mozzarellagolyó
- 3 db paradicsom
- olaj
- só
- bors
- bazsalikom
A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Kis idő elteltével kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük. Ezután tűzálló tálba rendezzük a szeleteket, majd paradicsom- és mozzarella szeleteket teszünk rá. Megszórjuk morzsolt bazsalikommal, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és picit megpirul. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
- Energia: 1730 kcal
- Fehérje: 194 g
- Zsír: 90 g
- Szénhidrát: 22 g
Egészségükre!