Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bazsalikom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. június 02. 14:00
A bazsalikom
Szalai Ilona dietetikus rovata

A bazsalikom kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz.

Fotó: pixabay.com

A zöld növényi részei jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. Mangán- és réztartalma segíti a vér- és az egészséges csontszövet képzését, támogatja az immunrendszert. Cseranyagai és illóolajai jó szélhajtó, étvágyjavító és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ismert vizelethajtó hatása is. A bazsalikom leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert. Antibakteriális hatása miatt köhögésnél és torokgyulladásoknál öblögetőként alkalmazzák. A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. 

A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere saláták, tésztafélék, hús- és halételek, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítője.

 

Bazsalikomos-paradicsomos csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell
  • 2 db nagyobb mozzarellagolyó
  • 3 db paradicsom
  • olaj
  • bors
  • bazsalikom

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Kis idő elteltével kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük. Ezután tűzálló tálba rendezzük a szeleteket, majd paradicsom- és mozzarella szeleteket teszünk rá. Megszórjuk morzsolt bazsalikommal, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és picit megpirul. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

  • Energia: 1730 kcal
  • Fehérje: 194 g
  • Zsír: 90 g
  • Szénhidrát: 22 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM