Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapribogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. április 21. 14:00
A kapribogyó
Szalai Ilona dietetikus rovata

A kapri cserje friss rügyét ecetes, sós vízben tartósítják és így árusítják, hiszen így hosszú ideig friss marad. Mivel a Földközi-tenger térségében őshonos növény, ezért leginkább halakkal, húsokkal és mártásokhoz keverve fogyasztják a kapribogyót.

Fotó: pixabay.com

Sok benne a mangán, magnézium, K-, C-, B2-vitamin, és a brokkolihoz, káposztához hasonlóan kénalapú vegyületeket is tartalmaz. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy megakadályozzák a rákos betegségek kialakulását. Régen gyógyászati célokra is használták. Elsősorban szélhajtóként alkalmazták, de ajánlott vérnyomás problémával és vérszegénységgel küzdőknek is.

 

Sertéscomb kapribogyó mártással

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
  • 3 dl húsalaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • petrezselyem zöld
  • ízlés szerint só

A hús szeleteket kiklopfoljuk, széleit kissé bevagdaljuk, sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és a húsok mindkét oldalát megpirítjuk. Ezután félretesszük. A visszamaradt olajon üvegesre pirítjuk a felszeletelt hagymát, majd hozzáadjuk a kapribogyót és a fűszerkeveréket, majd kissé átsütjük. Ezután az egészet felöntjük az alaplével. Ebbe visszatesszük a húsokat, amit puhára főzünk. A lisztet simára keverjük a tejszínnel és behabarjuk vele a mártásnak valót, végül összeforraljuk. Az kész ételt petrezselymes burgonyával tálaljuk.

  • Energia: 1839 kcal
  • Fehérje: 132,4 g
  • Zsír: 128,2 g
  • Szénhidrát: 26,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)