Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nyílik a csipkefa virága

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. április 21. 15:00
Nyílik a csipkefa virága
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A csipkefa vagy pampuska, de legismertebb nevén a fehér akác már virágba borult, illata vonzza a méheket, bármerre járunk hallhatjuk a döngicsélő nyüzsgést a fákon.

Fotó: pixabay.com

A fehér akác virága gyógynövény, minden más része mérgező számunkra. A virágból, kellemes aromája miatt szörpöt készíthetünk, vagy palacsinta tésztába téve kisüthetjük, amit kakaóporral vagy fahéjjal meghintve fogyaszthatunk.

Nyersen is fogyasztható fehér virága, de csak mértékkel, mert túlzott mennyiségben hányingert okozhat. Gyógyhatása ennél értékesebb, ezért gyógyteaként érdemes fogyasztani. Leginkább meghűléses betegségek és felső légúti problémák gyógyítására alkalmas. Mivel nyákoldó, köhögéscsillapító hatása van, de izzasztó is, ami segíti a gyorsabb gyógyulást.

Mindenkinek ajánlott napi egy csésze fogyasztása, mert képes szabályozni a gyomorsav mennyiségét, kiváló gyógyír a refluxra, avagy a gyomorsavtúltengésre. Mézzel fogyasztható, kombinálva repcemézzel még jobb hatást érhetünk el.

A gyomorfekélyre is hatással van, illetve székrekedés ellen is használható, enyhe hashajtó hatása miatt. Teája korlátlan ideig iható, napi egy csészével. Kellemes, jó ízű, ezért más teakeverékekbe is használható természetes ízfokozóként.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)