Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. április 19. 14:00
Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán
Több százan vettek részt a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI rendezvényén

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mintegy négyszázan vettek részt április 18-án a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI autizmus világnapja alkalmából szervezett rendezvényén a gyulai Vigadóban.

Poptyilikán Anikó főigazgató lapunknak elmondta: jelenleg 203 gyermekkel foglalkoznak intézményükben, közülük 81-en autizmussal élők.

Felidézte: az autizmus világnapjához kapcsolódó Ragyogj kéken! kampányhoz hat évvel ezelőtt csatlakoztak először, azóta városi rendezvénnyé nőtte ki magát a programjuk. Hozzátette: idén a Gyulai Tankerületi Központ és a fürdővárosi önkormányzat támogatásával szerveztek nagyszabású eseményt, amelyen minden eddiginél többen vettek részt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint ismertette, a rendezvény előtt a város iskolái számára versenyt hirdettek, hogy a diákok jobban megismerjék, és elfogadják az autizmussal élő embereket; a gyerekeknek többek között pólót és plakátot kellett tervezniük.

Az autizmus színe a kék, amely a remény és a szabadság jelképe is, ezért a résztvevők idén is kék léggömbökkel vonultak a rendezvény helyszínére – tudtuk meg a főigazgatótól.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Vigadóban Reményi Tamás, a Magyar Gyógypedagógiai Egyesület elnöke beszélt az autizmussal élők viselkedészavarainak és szenzoros feldolgozási zavarainak kezeléséről, előadására a környékbeli településekről is érkeztek pedagógusok és szülők. Emellett érzékenyítő játékokkal, akadálypályával, kreatívsarokkal, szépségszigettel és kutyás foglalkozással is várták az érdeklődőket – fejtette ki Poptyilikán Anikó.

A helyszínen kiállítás is nyílt autizmussal élő gyerekek képeiből, és a szervezők műsorral is készültek. A rendezvényre valamennyi gyulai iskolából érkeztek fellépők, és a Pánczél Imre-intézmény kórusa idén is közösen énekelt a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanulóival.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A főigazgató köszöntőjében elmondta: Magyarországon mintegy 100-150 ezer embert érint az autizmus, amely nem a helytelen nevelés eredménye, hanem eltérő idegrendszeri fejlődés okozza. Az autizmus-spektrumzavar az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le, és bármilyen intelligenciahányados mellett előfordulhat – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy az autizmussal élők másként érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz. Fontos, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedésük mögött nem szándékosság rejlik – fűzte hozzá.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmussal élőkre, segítse a megismerésüket és az elfogadásukat. A Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fénnyel világítanak meg ikonikus épületeket, Gyulán az Almásy-kastély színezték kékre a világnap alkalmából.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)