Fotó: pixabay.com
A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállóak. Főként B6 vitamint, Folsavat és C-vitamint tartamaz. Ásványi anyagok közül jelentősebb a vas, magnézium, kálium és foszfor tartalma. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is. Élettani hatásai igen kedvezőek, egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani sajátságait.
Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták. Élelmi rost- és allicin tartalma elősegíti a bélmozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére.
Póréhagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 175 g tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 10 dkg póréhagyma
Tetejére:
- 1 tubus sajtkrém
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint őrölt kömény
A póréhagymát apróra vágom, majd a tészta hozzávalóival jól összegyúrom. 10 percig pihentetem, majd kinyújtom és hajtogatom. Ezt 2-3-szor megismétlem. Végül kinyújtom a tésztát, megkenem a sajtkrémmel, megszórom a reszelt sajttal, köménymaggal. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Előmelegített
sütőben megsütöm.
- Energia: 4613 kcal
- Fehérje: 114 g
- Zsír: 279 g
- Szénhidrát: 384 g
Egészségükre!