Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A póréhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. április 07. 14:00
A póréhagyma
Szalai Ilona dietetikus rovata

A póréhagyma gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe, vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használható.

Fotó: pixabay.com

A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállóak. Főként B6 vitamint, Folsavat és C-vitamint tartamaz. Ásványi anyagok közül jelentősebb a vas, magnézium, kálium és foszfor tartalma. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is. Élettani hatásai igen kedvezőek, egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani sajátságait.

Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták. Élelmi rost- és allicin tartalma elősegíti a bélmozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére.


Póréhagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 175 g tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg póréhagyma

Tetejére:

  • 1 tubus sajtkrém
  • 15 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint őrölt kömény

A póréhagymát apróra vágom, majd a tészta hozzávalóival jól összegyúrom. 10 percig pihentetem, majd kinyújtom és hajtogatom. Ezt 2-3-szor megismétlem. Végül kinyújtom a tésztát, megkenem a sajtkrémmel, megszórom a reszelt sajttal, köménymaggal. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Előmelegített
sütőben megsütöm.

  • Energia: 4613 kcal
  • Fehérje: 114 g
  • Zsír: 279 g
  • Szénhidrát: 384 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)